ADVERTISEMENT

Trip Down_Under 14.1 : Kisah di Katoomba

Di katoomba sendiri memang dah terdapat tempat2 menarik yang boleh dikunjungi.. terdapat banyak spot atau track Blue Mountain yang boleh di cuba, tapi the most popular spot adalah di Katoomba sebab adanya Three Sister.


Semasa zaman dahulu kala mitosnya berbunyi asal batu itu adalah dari tiga beradik. sejauh mana kebenarannya? Biarkanlah hidup anda diselubungi misteri.. haha tak mampu laa

Ok Ok, jadi selepas tamat kerja setiap hari maka dapatlah kami keluar merayau di Katoomba, kalau nak mudah bergerak di Katoomba korang bolehlah menggunakan perkhidmatan HoHo bus, tapi disebabkan kami yang gigih ni, maka semua pakai kaki je, lagipun cuaca sejuk.. tak rasa penat sangat pun..

Kadang2 mengisi masa lapang disini, tapi utk tujuan online sahaja.. haha

Echo point adalah kawasan yang bersebelahan dengan batu Three Sister, dari sini memang nampak ramai sangat orang berhimpit himpit megambil gambar. Disediakan jug trak untuk sesiapa yang suk aktiviti lasak, anda boleh mengambil track tersebut sehingga sampai ke kawasan view point lain. Banyak view point lain kat sini.

Kenapa dia kata blue mountain, sebab semua gunung dia nampak warna biru.. tak pasti sama ada kesan awan ataupun sinaran matahari tu sendiri.. tapi memang nampak semua gunung warna biru..











Si gigih berjalan menggunakan track yang mencabar..
Selain berjalan kaki sendiri dari view point, terdapat juga kawasan reakreasi lain yang menyediakan perkhidmatan Skyway (macam cable car, tapi bergerak dari satu tebing ke tebing yang lain, dengan permukaan lantainya adalah kaca), Railway (the steepest railway in the world.. rasa macam roller coaster ) dan juga cableway (umpama cable car biasa, dari kawasan bawah dia angkut kome naik atas balik)

Keriangan berterusan..







Katoomba fall (view from skyway)
Jadi terdapat pelbagai pakej yang disediakan di Scenic World Blue mountain.. Senang cerita ambil je lah semua pakej tuh sekali, rasa je semua sekali.. bukan selalu pun datang.. Untuk cuba semuanya harga adalah AUD 28.. Boleh rujuk sini...


Ready for steepest railway..



Walkway pula lepas railway..

Last but not least, cableway.. hangus duit AUD 28.. haha


 Berambung lagi...















10 comments:

Kak Mahh said...

Bestnya...gambarnya saja dah menggambarkan pengalaman yang menarik.

shah_rule said...

kene alami nye kalo x sronok pn kne buat2 seronok..mahal ni kos sara diri kt aussie..haha

Chawanna Na said...

OMG! cunya air terjun tu, berbaloila ko naik cable car tu..best tak merasa steepest railway tu? serius pi sini nanti aku nk merasa, sb dh tgk kt tv sangat mengujakan. Walkway dia panjang mana?

Rozita said...

Cantiknya semua tempat tu espsecially air terjun tuuu..

shah_rule said...

chawanna: dekat je walkway tuh.. tp memang kene sampai tempat turun dari railway kemudian jalan kaki ke cableway.. untuk naik keatas semula pakai walkway ade kot, ak tak perasan plak..

Rozita: air terjun tu bertingkat2, plan nak jalan kaki ke air terjun tp tersesat plak.. terus tak jadi. haahaa

Naramas Aman said...

Salam Dr,
Akakpun dah pernah pergi Blue Mountains, 2004. I drove from Melbourne to Sydney. Ada akak tulis dalam blog akak.

Cantik kan tempat ni. Dapat tengok nature, lombong arang, binatang..dapat naik keretapi macam roller coaster...

Orang ramai tak masa Dr pergi? Dapat tengok kangaroo in the wild tak?

NEKCIK said...

Tu lah untungnya jenjalan waktu muda belia ni..dah tua tua ni banyak yang nak kna pikio....

shah_rule said...

Kak Naramas: masa pergi tu hari tak beberape nak terang sgt, time winter kan cuaca memang camtu.. ramai jugak orang, tapi takde la beratur panjang sgt nak naek cableway/skyway tuh.. wah bestnye journey melbourne to sydney, teringin nak try..

Nekchik: Sekarang pun dah banyak nak kene pkio,, adekah saye pun dah tua? haha

Anash said...

best nyerrr
hangus pun tak pe
once in a lifetime ride...
(teringat naik rollercoaster di USS atas hasutan dokte gile masa tuh..sapa ntah?)
hehe
kwn group yg pompuan tu sekali pandang mcm muka isteri Dr syed muzaffar le pulak...

kirim salam kat dia...
hehe

Fatt said...

aku tak sampai lagi cni...tapi nama tmpt ni sipi2 mcm ketumbit takpun ketombe (kelemumur dlm bahasa indon)...kekekeke

ni ada satu persoalan yg dr dulu aku nak tanya sbnrnya..makwe baju kaler orang tu *cough* makwe ko ke *cough*

:)