ADVERTISEMENT

Bangkok again


Its been a long time i havent updating any story morry here (wah nak cakap mat salleh)

Banyak rasanya episod-episod yang sekadar membuang batuk di tangga (ada berani? ko hingat ko takde TB).. jadi aku terpaksa buat senarai list-to-do kat sini.. cerita mana yang tertinggal

1. trip down_under yang tak berkesudahan tuh. aku rasa mungkin akan ada sambungan 2-3 episod je lagi.. harap bersabar

2. Trip rojak sebab kebanyakkan waktu aku cuti berhujung minggu adalah sekali dua terlepas ke luar negara juga sebabnya tiket murah yang datang tanpa di undang.. adalah sekitar Ho Chi Minh, Bangkok dan Hong kong

3. Trip Chasing the sun ke Jepun tu tak start pape pun lagi.. trip tersebut pun agak pack, sakit kepala aku nak perah otak mengingat semua aktiviti tu nanti, jadi di postpond dulu untuk waktu-waktu santai yang sesuai. stay tuned juga la.

4. Ek ada lagi?

Yup sebab sekarang ni cuti aku diluluskan pula untuk menghabiskan sisa sisa cuti di posting medical.. Aku pun di pelawa oleh rakan travel buddies aku yang kebetulan meminta cuti di hari yang sama, jadi here we go...

Aku ke Matta fair last week, tapi tak dapat tiket murah pun semua range dalam RM600 -RM 700.. black-out date katanya sebab cuti sekolah.. Shit! tak perasan pun cuti sekolah. tapi bila kami duduk berbincang dan dengan pencarian yang hebat mengalahkan kakak penjual tiket kat matta fair, aku dapat tiket murah dari Ethopian Airlines ke Bangkok. Lagi murah dari harga Airasia.

Jadi kali ni aku akan ke Bangkok lagi lagi dan lagi.. haha ittenary sedang di rancang kat airport ni, dan mungkin aku akan teruskan mengupdate cerita ni dari kejauahan.. haha dulu rasa macam ni juga masa ke NZ tapi ternyata sekadar melepaskan batuk dan virus TB di tangga..

So pape pun tujuan utama adalah untuk menenangkan fikiran sebab selepas ni dah masuk ke department lain.. maybe some refreshment before getting busy and busy again..

Balik dari kerja aku terus meluru ke Changi sebabnya ticket dari Johor Bahru ke KLIA sangat mahal time ni, mencecah 300++ one way, dari Changi cuma 100 je.. siapa yang nak membuang duit macam tu je, cuma masalahnya kalau lambat bertolak jalan akan jem di petang hari. So aku ingatkan nak naik teksi, cari punya cari semua orang kasi harga SGD 60 (mak datuk!) ni aku survey sehari sebelum pergi.. tapi last - last ada orang nak tolong menghantar.. selamat duit aku!!! haha

Habis kerja aku cepat- cepat ke Changi, selamat ada orang nak menghantar, kalau tak hanggu SGD 60 kalau naik teksi dari JB ke Changi.. mampu???

Aero train Changi.. 

Walaupun aku dah siap-siap print out ticket online check-in tapi tetap juga kene ke kaunter, beratur panjang gila.. adoi ~

Here we departing again... waka waka ei ei...
 Tapi yang geramnya flight dia delay sampai sejam lebih, lepas tu aku tak dengar perkataan "apologize" pun dari staff mereka.. lepas layang orang macam nak tak nak je.. Flight ni actually transit Bangkok untuk perjalanan ke Addis Ababa dan 40% penumpang adalah yang berkulit hitam dan 40% lagi macam rombongan umrah agaknya..

Nyam Nyam, tapi biasa-biasa je..

Aku tak beberapa nak puas hati sangat dengan service flight ni..  its like a ZOO not a flight at all,
geram betul!!! 

Air tak boleh refill, tapi bagi aku cawan yang dah merekah.. 

my first and my last.. thanks for the hospitality~ 

inilah titik mula perjalanan aku sebab aku rembat 2 pamplet ni dari matta fair.. haha
*ada papa cadangan untuk tempat-tempat menarik yang boleh aku pergi berdekatan bangkok boleh la cadangkan.. im going for blog hopping ni kumpul ittenary~ hehe

8 comments:

Mie said...

Assalam Doc,

Nama pun naik Ethiopian Airline, jadi layanan macam kat safari lagaknya...

Kalau Bangkok biasanya tempat tak boleh miss, pasar terapung Damnern Saduak, pasar Chatuchak... dan Patpong hehe...

NEKCIK said...

hi gi chiangmai leh naik gajah ...ha..ha

shah_rule said...

abg mie: haha chatuchak memang wajib pegi kan.. tapi rasa nak rest je la xde pape sgt yg best dlm bangkok..nak g luar2 skit tp xnk yg memenatkan..

nekchik; jauh plak rasanya chiang mai tuh..cm nak cancel je plak.

marikosan said...

hahaha dlm zoo and not in flight? mmg gelak sakan tang tu. no wonder tic murah (i dunno how much u get)
ive been to bgkok be4 including the red district hahah. tp biaselah pompuan byk ke shopping dr yg lain. update je blog tu, rojak pun takpe. ada yg membaca :p

shah_rule said...

marikosan: sebab beli pun dah last minute, dapat harge 480 return, airasia time ni pun dah nak dekat 700.. haha ok la after all..

Fatt said...

macam ZOO? hahaha...sabor jelah. ko rasa mcm gegar2 tak flight tu?

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin) Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat tuan/puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
Call : +6282214441280

WhatsApp : +6282214441280

Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Terima Kasih...

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (Amiin) Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta. Buat tuan/puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
Call : +6282214441280

WhatsApp : +6282214441280

Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Terima Kasih...