ADVERTISEMENT

Chasing the sun 2.2 : Sapporo ski trip

Sekarang agak lambat nak siapkan satu entry, aisehhh merangkak-rangkak lagi.. masa lapang banyak dihabiskan di tempat lain..  Pape pun harap bersabarlah yer~

_______________________________________________________________________________

Seronok dapat tidur dalam tilam ditimbun pulak dengan selimut yang tebal-tebal, bukan satu tapi 3 helai, ni kira duduk bawah timbunan selimut lah konon-kononnya nak hilangkan sejuk, lagipun bukak heater dalam bilik ni macam tak rasa pun, redha je la..


Starting nak tidur memang rasa sejuk, tapi bila dah lama duduk bawah timbunan selimut ni lama-lama rasa panas dah.. Syok tidur sampai pagi pun Akhihiro yang kejut.. Lama juga ber-ChitChat malam tuh, dan kitorang ni memang dah 2 hari tak jumpa tilam.. Malam sebelumnya masing-masing kene buat night -call kat hospital, malam esoknya tidur kat airport, barulah merasa tidur atas tilam ye tak~

Malam tu aku dah buat keputusan untuk stay satu malam je kat rumah Akhihiro ni sebab nak ke Chitose airport awal pagi sebab flight kami ke Tokyo pada keesokkan harinya adalah jam 840am.. so kene sampai awal.. dari Maruyama Koen station ni earliest train pun pukul 6am, nak kene JR rail station lagi untuk ambik JR railway pula ke airport, jadi last-last aku terpaksa cari hostel berdekatan dengan landasan JR railway..

So pagi tu kami meninggalkan rumah Akhihiro membawa semua beg-beg besar ni, lagipun kami keluar rumah sama dengan Akhihiro sebab time pagi ni dia nak pergi kerja, memang rakyat sini walaupun ada kereta, tetap pergi kerja menggunakan public transport, bagus laa.. tak macam kat malaysia, semua taknak pakai public transport kan..

So dari depan rumah dia kami menaiki bas, dan terus ke Maruyama koen station, dari sini pakcik bas print terus ticket untuk ke Odori station.. Jadi sekali je ticket guna sampai ke train, plus bertambah murah.. tapi kalau korang ke station selain Odori, nanti sampai kat station yang korang tuju terus masukkan ticket kat mesin Fare Adjusment.. tambahlah bape yang patut dan harganya bertambah murah dari beli ticket bas dan train asing-asing.

Kat sapporo JR station aku kembali melabuhkan beg sebesar tenuk di dalam locker lagi sekali, dan terus pergi mandapatkan packages ski.. inilah sebab utama aku ke sini, sebab nak mencuba skiing ataupun snowboard..

Terdapat banyak resort ataupun skifield sekitar Sapporo, tapi yang paling murah dan senang nak akses adalah di Teine Resort. Package details :


Round-trip JR train + Bus + Lift Ticket (4 hours)

Adult: 3,750 yen
Student/Senior: 3,200 yen
Child: 2,100 yen
N.B. The 4 hour pass is changeable to a 6 hour pass or 1 day pass with an additional charge. This can be paid when getting your lift ticket at the resort.
6 hour pass: Adult +400 yen, Student/child +100 yen, Senior +300 yen
1 day pass: Adult +1300 yen, Student/child +200 yen, Senior + 800 yen

Aku ambik yang 4 hours je, siap segalanya, jadi setelah mendapatkan pass train aku terus menuju ke Teine Station, di Teine station pula kene menunggu bus ke Teine Resort, yang berada di Pintu EXIT selatan.. Tapi waktu aku sampai bas dah berlepas, kene tunggu lagi 30 minute camtuh, aku tak pasti frekuensi bas ni.




Bas dari Teine station mengambil masa dalam 15 minute, tunjukkan sahaja pas yang ada, uncle bas terus tahu mana nak hantar kome, jangan duduk kalut risau tak bertempat, deorang sangat helpful untuk menerangkan kemana bas tuh pergi walaupun tak beberapa fasih bertutur dalam english. 

Ada 2 tempat untuk turun, tapi korang kene lah turun kat area yang ada kaunter dan tempat penyewaan ski & board ni, ada terletak kat tengah-tengah, sebab ada 3 station kat Teine ni, turun yang tengah tengah..



Urusan penyewaan peralatan sangat lancar sebab orang dalam ni semua boleh bertutur dalam english, selain tuh aku terpaksa top-up duit sikit sebab nak sewa baju dan seluar ski, seluar dan baju dia maha tebal, tak rasa sejuk dah... total kos sewa cloth and pants dalam 3700Y


Aku dengan confident nak try snowboard, al-maklumlah masa sekolah dulu-dulu zaman form 2 kan rajin main skiboard (musim katenyer) tapi tu back 10 years ago zaman badan elastic sekarang harus aku tak boleh berdiri pun.. hambik ko dari atas tuh menadah bontot je.. sampai ke bawah.. Letih gila dan last-last aku bertukar ke ski. Ada charge dikenakan ok, kalau tak silap 1000Y -denda murtad kaedahnye.. haha



Seronok memang senorok melayan luncuran atas ais ni, tapi bila di tambah dengan kecerunan dan kelajuan yang terhasil dari luncuran tuh, memang korang akan terfikir tulang mana akan patah kalau ko tergolek tetiba ni.. haha



So far dari masa aku tukar ke ski, memang semua orang yang datang dengan aku termasuk 2 minah jepun yang sama-sama bergelongsor je time pakai snowboard tuh speechless, terus smooth je aku ski sampai ke bawah.. hehe tapi ada moment aku jatuh gedebuk sampai bergegar kepala otak rasa nya..

hari yang cerah bertukar menjadi kelam, terus blizzard tak pasal-pasal, OMG memang perasaan bermain ski time ni sangat thrill, aku try banyak kali layan cuaca blizzard ni sambil meluncur laju dari atas.. memang enjoy habis..




Menunggu bas dalam keadaan macam ni.. 

Setelah tamat 4 jam pengalaman meluncur salji ni, aku pun terpaksa bergerak balik semula ke Sapporo, sebab lepas ni nak carik hostel lagi.. aku google dari hostelworld dan terus pergi mencari hostel tuh berdasarkan alamat yang d beri, kelebihan dalam bandar besar adalah senang untuk mencari hostel sebab direction yang diberi agak senang dan terang..


So aku pilih Ieno place, sebuah rumah macam rumah nobita jugak di ubahsuai menjadi hostel, interior sangat superb dan cukup serba serbi.. disebabkan teringin nak makan nasi, aku terus ke convenient store, bukan cari beras tapi cari nasi segera... haha ape tuh? first time jumpa... layan je terus dapat buat nasi goreng...

First time gigih berjalan dalam salji lebat, bawak beg sebesar tenuk kat belakang mengharungi salji lebat dan tebal di permukaan jalan, dan akhirnya home sweet home at Ieno place.. huhu

at Ieno Place




 TO BE CONTINUE

13 comments:

Die Zehn said...
This comment has been removed by the author.
Die Zehn said...

Boleh explain cikit tak pasal Fare Adjustment Machine tu.. Last time pergi Kobe ade ternampak machine tu tapi x paham uses dia untuk apa..

zette said...

bestnya... rate hostel berapa semalam?

PM said...

best2... harap boleh rasa pengalaman macam ni suatu hari nanti :)

Hulubalang said...

errr mana 2.2 nya n3?

Henry Fox said...

lebat giler salji! dah gaya mcm peluncur professional dah aku tengok nih! kudos!

Rozita said...

Waaa tebalnya salji tu.. Mesti enjoy sakan main ski tu ek. Jeles tengok...

shah_rule said...

Die Zehn: mesin tu kalau u pkai ticket bas dia hanya akan set station odori (kalau kat sapporo) tapi kalau pergi station selain tu kene extra charge, so kene masuk kan ticket then nanti dia akan adjust berapa jumlah nak kene tambah.. masukkan ticket tu je.. ataupun in-case tersalah beli tiket pun bole, kite kasi adjust.. haha

Zette: tak ingat la, tapi macam mahal sikit dari harga yang terpampang kat hostelworld..

PM : i think kalau u pergi, lagi banyak benda lain dari selain yang saye buat.. ni pun pergi sekejap je,.

Hulubalang: haha ye la typo error, aiseehhh

Henry :lebat jgak la menyusahkan perjalanan je..
memang nampak pro, gaye kene ade.. haha

Rozita: first time main ski tau.. haha tp sayang x boleh nak lama-lama sangat,

NEKCIK said...

Uh uh..sib baik nekcik tak ikot..mmg kaku beku kat situ!!

shah_rule said...

Haha time ni la sepatutnye nekchik nk tunjuk bakat terpendam..haha

Farikica said...

Wow...snow everywhere..... seronok berski...? yg gmbar bwh tu nmpak mcm snowstorm pon ada...he..he..anyway, hostel yg u duduk tu recommended ke? brp harga?

http://zehnscale.tumblr.com/ said...

Ok thanks for info

Nadd said...

as slm...so far ni the only blog yg citer psl DIY ski @ sapporo...susah btol nk cari info huhuhu...thks ya! plan nak gi Feb15 so kalo ada additional tips mohon share ok?