ADVERTISEMENT

Ancient civilization, Siem Reap 2.0

Just finish another trip, tapi cite yang previously pun x habes lagi, jadi layan ni dulu la k..

______________________________________

waktu malam di siem reap sangat happening, waktu siang aku jalan-jalan kat pekan ni macam x nampak orang tapi bila waktu malam penuh orang kat pekan dia, aku pun taktau mana deorang nyorok waktu siang ni.. memang banyak night market, makanan halal pun ada kene pandai cari..


crocodiale burger anyone!


Selepas merasai suasana malam di Pekan Siem Reap, kami bangun seawal 4.30am pada hari ke-2. Gelap2 lagi bermulalah misi jelajah Angkor. Basikal aku guna apa yang disediakan oleh guesthouse ni je, free of charge tapi basikal tua tanpa gear..

bilal pun tak keluar rumah lagi gie masjid.. haha AWAS jangan ikut signboard ni kalau korang
takde pass masuk lagi.

Kata nak feeling-feeling local, awal pagi gelap-gelap lagi dah mula mengayuh basikal.. berpeluh-peluh sampai kat pintu masuk Angkor wat tapi malang tak berbau, tersalah pintu masuk, sebab yang aku lalu ni takde tempat jual tiket, harus katenye kene patah balik 8 km ke pekan siem reap dan belok kiri.. apekah??

Matahari pun dah menampakkan bayangnya sikit-sikit, tapi di pondok pengawal ni ada menyediakan pakej pengalaman menunggang motor beramai-ramai. pernah naik motor sampai 2 orang duduk belakang.. haha nak sangat rasa jadi local? ambik ko.. tapi tu pun die charge USD2 per person.. Redah je asalkan aku tak patah balik 8km tu..

Tempat pembelian tiket terletak di pintu masuk satu lagi, make sure tanya orang hostel/hotel korang kalau nak start redah naik basikal macam aku. kata nak rasa jadi local, tapi orang local sini semua naik bas pelancongan, ada 3 orang malaysia gila macam kitorang je yang naik basikal tua ok! dan beberapa mat salleh tak betul cam kitorang.. tapi memang boleh dikira dengan jari, tak ramai pun yang berbasikal.. pape pun we have fun!! haha
inilah rupanya kaunter ticket tuh.. (waktu ni time balek ak singgah)
Harga pass masuk:


1 day : USD20
3 days : USD40
7 days : USD60


Kami mula menyusur masuk dengan melawat angkor wat, berada di perkarangan jambatan masuk menunggu sunrise sangat indah, tapi spot yang paling cantik adalah di bahagian tengah temple ni sebab ada air tasik sikit berlatar belakangkan angkor wat.. kitorang terlepas part ni sebab matahari betul2 dah keluar time aku smpai..








Ekspedisi jelajah angkor diteruskan dengan bergerak mengikut haluan sesuka hati sebab masing2 lupa membawa map, dan takde pun dia sediakan map dalam kawasan angkor wat ni.. selepas tu aku singgah di bayon temple pula, asalnya taknak lah masuk dalam-dalam sebab ada 2-3 temple je yang aku rasa menarik especial wat thom yang ada akar kayu besar tu, tapi aku dah mengikutkan kompas suka hati akhirnya aku termasuk area dalam lagi.



Kami bertemu dengan Kakak dari Berlin, sorry jauh ni nak patah balik dan jauh pula nak teruskan pusing satu temple. dah alang-alang aku pusing terus satu temple, siap singgah minum air kelapa.. So nice~



Aku perhatikan anak-anak kepada bussiness woman kat sini sangat excellent melatih anak-anak mereka. Ramai-ramai datang kat kitorang cakap bahse cambodia..

oo ko tak paham yer..

tetiba cakap english "where are you from?"

malayasia.. senyum kambing

ooo so u want to buy this, we sell cheap.... one two three four five - 1 dollar.. (amboi cakap english)

jap lagi satu dua tiga empat lima - 1 dollar (PITAMMMMMMM!)

tetiba lalu pula tourist cina - eik erk sang ser.. (Terbaring aku kat situ!)

triple language ok! versetile tak anak cambodia ni, so far ada aku tak beli tapi aku kasik je duit khmer kat deorang, malas nak layan.. nak ikutkan hati aku nak campak je naik atas pokok besar tuh, rimas yang amat!

Sebelum keluar dari area Angkor wat aku sempat singgah di tepi tasik yang mengelilingi main temple tuh, letak basikal terus baring dan tidur. memang nak tercabut dah kaki tangan semua.. adoi~ still got 8 km to go..

pengalaman paling gila bila balik aku kira dekat 44km mengayuh basikal.. hahaha pape pun kami puas..



the end-

4 comments:

Hulubalang said...

gigih korang berkayuh masuk angkor. Aku ngan kawan aku naik tuk2 pun dh rasa semput dengan panas membahang lagik....mmg xla kita org nak kayuh basikal hahaha..

shah_rule said...

hahaha tuh la memang silap besar lah membuat pilihan.. makan diri sangat..

nampk dalam map macam dekat, tapi azab ok!

Janggel / Rain said...

bebaloi la ngayuh basikal kul 430 pagi tunggu sunset... nasib baik lawa. hehe

i'm shin... i'm inesen said...

hebat! #tepoktanganlelaju