ADVERTISEMENT

Fun Run 3.0 Manila - Kalibo - Boracay

Bak kata orang tuh kemeriahan di kongsi bersama, tak salah la bila dah sewa
satu jeepney ni terus ramai orang kami ajak tumpang bersama... Jeepney ni bukan sahaja besar boleh duduk berbelas orang malah ruang atas pun boleh duduk.. belum kira tempat berdiri lagi..

2 orang local di hadapan minta tumpang dari awal-awal lagi.. terus duduk depan sekali atas bumbung

Yang ni nampak macam local kan, actually dia orang malaysia.. haha

bro ni baru habis kerja, on the way tuh nak tumpang terus dia lompat je.

adik ni plak baru balek sekolah, dan-dan je kannn

Sempat jalan-jalan di pekan sebelum berangkat,  memang pekan kecil kan

Ok finish about Benaue.. thinking of going back? err not this time.. haha
Jom sambung misi Boracay seterusnya..

Setelah satu malam terlelap di dalam bas, akhirnya aku tiba kembali di Manila, bas memang seperti yang aku cakap timing ditepati, bukan dicapati.. haha

Tapi timing aku pula yang tak beberapa baik sebab ter-book flight jam 10am ke Kalibo, sepatutnya kalau ambil flight pukul 8am pun sempat lagi since kitorang tiba dari Benaue seperti yang dijadualkan 530am.. memang takde masalah pape dengan lalu lintas disini except when people goes to work, they goes crazy as well laa kat jalanraya..


Untuk pengetahuan, aku akan meneruskan perjalanan ke Boracay selepas Benaue, jadi untuk ke Boracay. Boracay adalah sebuah pulau dan hanya dapat disambung melalui Caticlan.. dari manila korang boleh menggunakan flighr terus ke Caticlan (biasanya memang takde yang murah utk route ni) ataupun ke Kalibo (2jam lebih nak ke jetty di Caticlan, tapi sangat popular sebab turun sini harga jauh lebih murah)..ataupun ada orang ambil ferry dari manila ke Caticlan, masa nak balik baru aku nampak ada ferry manila - caticlan... haha

Jadi sebanyak 5 jam kitorang habiskan kat airport, penerbangan Zest Air pun menggunakan Terminal 4 sebagai perlepasan domestic & international.. so we end up wasting 5 hours there.. memang layan tidur juga la kat situ.

tersangat low cost kan.. haha
Sewaktu check-in aku terkejut sebab tetiba aku kene tahan dengan imigresen sini sebab bawak tripod camera.. katanya berbahaya~ so kene check-in.. Ka-Ching duit melayang begitu saje sebab kene tambah lagi barang untuk check-in.. sabor aje laaa...


Flight Zest air pun macam airasia juga, ticket pun aku beli last minute dengan harga RM68 sehala.. jadilah.. dari Manila ke Kalibo mengambil masa 50minutes, perjalanan seperti yang di jadualka, memang tiada masalah..
Kalibo international airport
Pada mulanya aku agak pening macam mana nak pergi ke Boracay dari Kalibo tapi bila sampai di balai ketibaan semuanya selesai sebab banyak sangat stall yang menawarkan pakej2 dan harga berlainan. Jadi aku kebas mana yang paling murah.. jadinya aku ambil deal P250 termasuk bas ke Caticlan ferry terminal dan boat ke Boracay, lebih dari murah dah aku rasa.. tapi harga ni tidak termasuk dengan tax yang perlu di bayar di ferry terminal nanti.

Off to the boat.

Setelah hampir 2 jam seperti dijadualkan kami tiba di Caticlan Jetty, another extra's pesso perlu di bayar berjumlah P100+ P75 untuk tax terminal dan island.. and we spend another 30 minute riding a boat to Boracay, tak kisahla walaupun boat ni agak traditional sikit.. janji sampai.. haha


Macam ni la rupa boat nyer, patut lah murah.. haha

Setiba di Boracay, aku terus ke Friendz backpacker lodge, disini ada beberapa option either dorm ataupun room.. sekali tengok macam chalet je.. tapi ade dorm memuatkan 4-6 katil per room.. dengan harga yang berpatutan.. tapi mostly banyak je option lain yang tak kurang hebatnya kat sini..


Excess ke pantai memang senang, dari sini boleh menghala ke dua belah pantai sebab diameter pulau ni tak besar, yang berdekatan dengan hostel ni adalah white beach.. memang ramai orang lepak kat sini, dan berhadapan dengan white beach juga banyak kedai-kedai makan dan tarikan utama lain di waktu malam.. contohnya banyak market-market dan kedai-kedai makan dan bar. pendek kata memang hidup lah malam di sini.

feel the breeze
Bagi mengisi masas terluang di petang hari, boleh lah ke viewpoint di Boracay, kene naik bukit dan ada deck untuk tengok sunset, tapi sayangnya masa aku kat sana takde sunset pun, tapi kawasan sini luas mata memandang.. untuk ke sini pula, korang boleh enjoy dengan menyusuri jalan berbukit dengan Quad bike ataupun jumping car.. kitorang dapat harha P600 untuk 3orang..



No sunset, hambar je petang ni.. 

meh tengok anak bulan sat..
dari jauh nampak macam funfair je tapi macam-macam ada, dont expect lebih2 ok, enjoy je laa apa
yang ada..after taking quad bike, kitorang dapat admission free... 





Dan untuk hari esok, kita serahkan nasib ke laut.. semoga hari terang dan cerah dan dapat menangkap sunset untuk esok..

White beach market

Bersambung....

10 comments:

NEKCIK said...

Waaa a really adventurous trip...tak mampulah nekcik nak ikot...sompuut den nak oii!!

Lieya Von Jay said...

best ^_^

farel said...

wah best2!.. bila la dapat rase trip yg cam ni? teringin gak. tapi kene ada member yg sekepala gak.

shah_rule said...

Nekcik: nekcik kene pegi..nanti balik terus kene sumbat glucosamine bebanyak.. haha

Lieya: thanks for reading

Farel: yup memang travel ni best kalo dapat geng sekepala, tapi kalo tak dapat yang sekepala anggaplah cabaran.. baru ade turun naik.. hehe

Biqque said...

wah siap amik atv lagi...aku tak mampu la mahai! hahaha...

ha sunset tu jenuh tiga hari aku kejar, baru dpt kat puka beach! gile lah...

cepat sambung!

Janggel / Rain said...

WOW besonya tapak kaki!

shah_rule said...

Biqque: ei mahal ke ATV die? ak rase murah jee mase kt siem reap lagi mahal..tp cuma jalan di jalan berturap.. tak best langsung.. haha

sunset tu hari ke-2 baru dapat.. haha nanti ye

tenku butang said...

done follow sini no. 168
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang@gmail.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Anonymous said...

Salam.Bro,gigih sungguh ko jln mase ho ye..ms aku ho dulu sempat gi bandung korea n vietnamje.sbb ade ank kcik.ms 1st posting lg dh ade ank.neway i guess ko pn dh jd mo skrg.ms aku kat kk sethn mmg sakan berjln..yela baru merasa weekend n public holiday.now dh jd postgrad student arghh tension cuti dh xsebebas dulu..tension xdpt travel kerap mcm ms dok kk..anyway truskn jln2 ye sbb keje kt mmg menstresskn
-honeyvic

blog-tips-kurus said...

seronok dah round the world ye?

:-)