ADVERTISEMENT

Chasing the sun 2.0: Sapporo

Perjalanan Train JR mengambil masa 45 minit untuk sampai ke Sapporo station.  Kat sini terletaknya JR tower. Pemandangan di luar tingkap memang sangat memutih sebab salji bertimbun. Rumah pun dah sekerat tenggelam aku tengok.




Sampai di Sapporo station, salji tengah turun dengan lebatnya, sebab jarang nak merasa salji turun lebat camni,terus serbu.. Last-last penuh salji satu badan.. dah susah nak bersihkan.. sebab bila masuk dalam bangunan, nanti salji tu cair dan basah..



Pada asalnya aku nak redah je salji ni, tapi memang sangat lebat.. terpaksa patah balik. Jadi aku ronda-ronda dulu di Sapporo Jr tower ni, banyak kedai-kedai kat dalam ni dan semua kedai makan Que dia sangat panjang... aku cari makanan pun tak jumpa sebab most of the restaurant ade cik bab..

Aku cuma beli coffe dan makan sandwich je.. sambil menunggu salji berhenti.. Lagipun di Sapporo Jr Tower ni ada deck yang boleh naik untuk melihat pemandangan city dari atas, tapi disebabkan salji tebal, dan dari gambar CCTV di tingkat atas, memang tak nampak pemandangan pape pun.. Jadi duduklah round di kedai2 dalam tuh, Kalau kat Jepun jangan risau kalau bawa beg besar-besar memana sebab locker beg banyak disediakan terutama kat train station.. harga mengikut saiz 300- 600 Yen (per usage). kadang2 kat terowang pejalan kaki pun tetiba ada locker. Jadi nak senang make sure duit syilling banyak masa kat Jepun, memang kerja main duit syilling je.. vending machine pun bersepah-sepah...

Akhirnya salji berhenti selepas hampir 30 minit, bayangkan betapa lebatnya salji tadi, dan aku keluar melihat kesannya. Memang habis jalan semua memutih.. Awas sebab licin. tapi bila selesai je salji turun semua pekerja keluar kedai terus dia bersihkan salji tu dengan pen-sodok besar tuh.. Rajin betul orang kat sini, i wonder if in malaysia adakah orang malaysia nak buat benda ni atau tunggu majlis pembandaran datang???

macam kes dengki je nie, sian makcik ni nak scoop ais ni kuar bakul..haha

they finish cleaning the road... thank you


artis lalu semua nak pandang... haha matilah perasan

Suhu memang sangat sejuk, aku meneruskan berjalan dan cepat-cepat ke tunnel pejalan kaki.. dari pintu south Sapporo Jr Tower ada tunnel yang bersambung dengan Susukino, tempat-tempat hiburan dan tempat membeli belah di Sapporo, dan di antaranya terletak Odori park dan Sapporo Tv Tower. Jadi cukup dengan berjalan kaki untuk ke sana.. Sepanjang jalan banyak juga kedai-kedai dan coffee house disediakan.

Jadi kami berjalan sehingga ke Odori Park. Memang sah-sahlah taman ni kelihatan putih selepas salji, yang menariknya adalah pemandangan dari atas Sapporo TV Tower, kita lihat pemandangan selepas salji. Untuk naik ke tingkat atas Tower ni bayaran sebanyak 700 Yen dikenakan. Entrance terletak di Tingkat 6, dari situ akan ada Lift yang straight naik ke atas, siap ada briefing lagi..


Sapporo TV tower



odori park


Selesai mengambil gambar dan bermain salji yang bertimbun di depan tower ni, aku start semula masuk ke dalam tunnel dan berjalan ke arah Susukino, sambil tu boleh singgah minum coffee dan kek di coffee house yang banyak di tepi ruang pejalan kaki ni.. kira waktu tea time pun bnyak promosi macam coffee + kek = 500 yen.. pakai duit syilling je duduk kedai macam tuh, tapi hakikatnya memang 2 kali mahal dari malaysia walaupun hanya bagi kat kaunter sekeping duit syilling.. awas permainan di situ.. hahaha

500Y per set..

Aku menyambung semula perjalanan sehinggalah sampai ke Susukino, susukino ni one stop dari station odori kalau korang nak naik train lah. kat sini merupakan tempat hiburan, entertainment paling besar kat area north japan ni.. siap ade ferris wheel atas bumbung... haha ko gila sejuk2 ni nak naik ferris wheel..

snowing again..
Bila aku keluar je ke permukaan jalan terasa sejuk merusuk sampai ke tulang, sah-sah ni snow turun lagi.. memang lebat gila. jadi tak dapat nak explore sangat Susukino ni, terus je aku ambil transport yang di gelar "streetcar".. benda ni old fashion sikit, macam tram pun ada tapi tersangat lah kecik.. peraturan kat Jepun ni masuk tram atau bas memang kene masuk ikut pintu belakang, ambil tiket dan bila nak keluar bagi ticket kat driver pintu depan dan bayar..


peraturan am



beginilah rupanya streetcar

Dari station Susukino aku ke station "ropeway Iriguchi" tambang sebanyak 170Yen.. aku ke sini sebab nak naik ropeway ke Mount Moiwa..dari sini orang kata sunset sangat cantik dan memang rmai yang suggestkan pergi waktu malam..tapi kalau macam waktu aku sampai ni snowing gila harapanlah nak tengok view yang clear.. takpe redah je laaa..

Di ropeway iriguchi, selepas turun dari streetcar, akan ada bas shuttle yang akan membawa terus ke tempat diman letaknya cable car ke Mount Moiwa.. shuttle ni memang free, tapi rasanya harga naik atas ni pun sangat mahal.. macam dah bayar lebih dari benda2 free nie.. haha

shuttle to moiwa


sampai2 kt entrance pun dh nak sunset dah

Mount Moiwa ada 2 cheack point dimana setiap satu check point menggunakan jenis transportation yang berlainan. bermaksud dari check point bawah ke check point satu korang akan menaiki ropeway, macam cable car bentuk 4 segi yang boleh sumbat orang ramai dalam satu gerabak LRT rasenye.. dan dari check point 1 nak ke check point 2, korang akan naik cable car kecik.. dia menggunakan landasan. cuma di check point 2 sahaja yang ada view point.. harga berbeza mengikut check point.. macam aku naik terus ke check point 2 harganya 1700Y untuk return ticket ropeway dan cablecar tuh..

faham ke tidak??

pemandangan mendaki ke atas


Hello hello cerita bersambung lagi...... sekian

Chasing the sun 1.0 : Osaka - Sapporo

Walaupun cerita trip Down_under tetap tidak berkesudahan biarlah aku sambung cerita pasal benda lain pula. Aku dah lupa dah dengan apa yang terjadi selepas Sydney.. haha

Jadi dalam kesibukan berkerja alhamdulillah dapat juga peluang untuk aku curi-curi keluar ke luar negara. Dan ak rasa yang paling mega sikit adalah dapat keluar selama seminggu ke negara matahari terbit. Asalnya dalam 8 hari tapi tetiba nak dekat waktu berlepas tiba-tiba dapat call suruh aku naik cuti awal cepat sebab big boss nak buat assesment.. Ayooo~ camtuh lah bagi cuti secara tak ikhlas kan!!! 

Untuk memasuki negara matahari terbit ni VISA di perlukan oleh rakyat Malaysia yang ingin ke sana. Jadi selama ni aku ingat semua Visa hanya boleh di buat di KL, thanks to Fatt yang asalnya memberitahu aku yang aku boleh try pergi Jepun, dan buat Visa di JB.. JB? yup di tingkat 16, Menara Ansar... check-it out.

Sila bawa bersama:
1. Passport
2. Gambar berukuran passport latarbelakang putih
3. Slip gaji
4. Akaun penyata - yang ni part yg subjektif..misalnya dalam kondisi aku.. dia kata RM5000 each cukup dah mungkin sebab travel period yang sekejap.. dan sendiri tanggung sendiri.. 
5. Surat akuan (tulis sendiri) nyatakan pekerjaan, tujuan ke Japan, jumlah hari, dan budget yang bakal dihabiskan
6. Cetak borang permohonan visa dan list ittenary di website

Jadi ticket macam biasa aku berani mati beli 2 bulan in advance.. Return ticket dalam Rm700, confident dapat cuti ni.. cuti memang dapat tapi aku terpaksa berlepas balik ke Malaysia awal disebabkan hal tuh.. tension duit terbang lagi sikit, dan selamat terjumpa tiket murah Jetstar dengan harga bawah RM600.. dan terus turun kat singapore, senang aku nak lari balik rumah..

Trip ni bukannya hanya aku seorang, aku ditemani buddies baru yang juga berkerja di Hospital yang sama cuma lain department. Kami bertolak seawal pagi untuk mengejar flight jam 3ptg di LCCT dan sememangnya kami berdua baru lepas on-call terpaksa rush naik bus dan akhirnya tiba di LCCT pada jam 1ptg.



Setelah siap touch-up beg masing-masing..yela taknak exceed weight kan.. Jadi kene touch-up bebaik.. Dan akhirnya kami berlepas dari LCCT tepat pada waktu yang dijanjikan.


Imigresen di Osaka agak strict juga, sila kemukakan hotel atau lokasi yang ingin dituju selepas airport..
Aku cakap je ak nak stay airport malam tu sebab esok nak ke Sapporo.. dan kat Sapporo terus aku blur sebab dia tanya mana nak stay.. hentam je la..
Dari terminal menngunakan sky-train untuk ke imigresen
Kami tiba di Osaka pada jam 10mlm. Keadaan agak lengang mungkin tak banyak sangat flight mendarat waktu camni.. Hari pun dah agak lewat jadi aku segera mencari port tidur.. Selain dari tidur di kerusi-kerusi empuk di Kansai Airport ni terdapat 2 lounge yang menawarkan perkhidmatan katil atau bilik khas untuk tidur.. dengan kadar per hour basic, boleh la tidur dengan lena untuk menunggu flight di keesokan hari. Tapi masa aku sampai ruang yang berkatil semua dah penuh.. aisehhhh baru nak berangan feeling2 tidur kat lounge. Harga dalam Y5000 per Hour dan terdapat pakej2 lain.. 


Antara kedai-kedai yangt tersedia di Kansai airport..kalau memerlukan adapter, USB or whatsoever beli je kat sini, baru Y100.haha

Pun ada kalau tertinggal baju sejuk atau terbuang baju sejuk untuk mengurangkan berat bagasi.. haha


the perfect lounge... haha

Selesai merehatkan diri aku bergerak ke bangunan terminal 2 LCCT yang dioperasikan sepenuhnya oleh Peach Aviation.. Seperti syarikat tambang murah AA juga, cuma international route dia masih tak banyak. Aku kebas ticket dari Osaka ke Sapporo dengan harga Y4000. murah kalau tempah awal.


Untuk ke Terminal 2 untuk Peach aviation, kene masuk ke Aeroplaza dan ikut tanda arah. sebab ada bas disediakan di hujung Aeroplaza nie..

Bus to terminal 2

Angin di Kansai Airport ni sangat kencang, mungkin disebabkan geografinya yang terletak menghadap ke laut. Sampai meleleh leleh air mata aku time nak boarding. Sama seperti di LCCT penumpang kene berjalan kaki mengikut laluan yang ditetapkan utuk menaiki pesawat.




Perjalanan memakan masa hampir 2jam dan akhirnya berjaya mendarat di atas runway yang putih melepak dari atas.. Its snow...! Temperature jatuh ke bawah -1C kat sini berbanding 6-7 C di Osaka.. pemandangan dari atas memang sangat memukau everything is white..

Sapporo-Chitose international Airport

Sapporo merupakan bandar yang terletak di pulau Hokaido merupakan capital untuk Hokaido. Kawasan ini adalah yang teratas antara kepulauan jepun dan hanya dapat di akses melalau jalan udara buat masa sekarang. Projek Shinkansen sedang giat dijalankan untuk menyambung Hokaido dengan main land Japan.. Jadi mudahlah bagi pemegang JR Rail kalau nak ke utara dan ke Selatan nanti. Tapi disebabkan budget yang tidak beberapa banyak maka aku lepaskan dulu untuk ber-shinkansen.. rasanya kalau terbang lagi murah berbanding naik Shinkansen.. 


Sapporo-Chitose International Airport merupakan airport baru di Sapporo menggantikan Sapporo Airport. Selain menyediakan perkhidmatan keluar masuk penumpang airport ni juga menyediakan ruang legar yang interatif dan menarik. Banyak benda boleh buat kat sini.. siap ada Sky museum.. aku tengok ramai budak2 kecik yang tak sabar nak masuk dalam nie... Doraemon pun ade.! dan kalau berkesempatan siap ada 3D Cinema dan spa & Sauna lagi kat tingkat atas.. is this an airport??





Royce chocholate factory.. meanrik tengok dia buat choc pakai robotic machine.. Dan sememangnya banyak coklat yang sedap-sedap lahir dari Hokaido.. 
pekerja kilang coklat..
Again for cheapskate!

after watching all interesting surrounding now cannot wait to explore more about Sapporo.

Here we go, 1040Yen one way ke Sapporo JR station.. gila bapak mahal!




 To be continued