ADVERTISEMENT

Fun Run 3.0 Manila - Kalibo - Boracay

Bak kata orang tuh kemeriahan di kongsi bersama, tak salah la bila dah sewa
satu jeepney ni terus ramai orang kami ajak tumpang bersama... Jeepney ni bukan sahaja besar boleh duduk berbelas orang malah ruang atas pun boleh duduk.. belum kira tempat berdiri lagi..

2 orang local di hadapan minta tumpang dari awal-awal lagi.. terus duduk depan sekali atas bumbung

Yang ni nampak macam local kan, actually dia orang malaysia.. haha

bro ni baru habis kerja, on the way tuh nak tumpang terus dia lompat je.

adik ni plak baru balek sekolah, dan-dan je kannn

Sempat jalan-jalan di pekan sebelum berangkat,  memang pekan kecil kan

Ok finish about Benaue.. thinking of going back? err not this time.. haha
Jom sambung misi Boracay seterusnya..

Setelah satu malam terlelap di dalam bas, akhirnya aku tiba kembali di Manila, bas memang seperti yang aku cakap timing ditepati, bukan dicapati.. haha

Tapi timing aku pula yang tak beberapa baik sebab ter-book flight jam 10am ke Kalibo, sepatutnya kalau ambil flight pukul 8am pun sempat lagi since kitorang tiba dari Benaue seperti yang dijadualkan 530am.. memang takde masalah pape dengan lalu lintas disini except when people goes to work, they goes crazy as well laa kat jalanraya..


Untuk pengetahuan, aku akan meneruskan perjalanan ke Boracay selepas Benaue, jadi untuk ke Boracay. Boracay adalah sebuah pulau dan hanya dapat disambung melalui Caticlan.. dari manila korang boleh menggunakan flighr terus ke Caticlan (biasanya memang takde yang murah utk route ni) ataupun ke Kalibo (2jam lebih nak ke jetty di Caticlan, tapi sangat popular sebab turun sini harga jauh lebih murah)..ataupun ada orang ambil ferry dari manila ke Caticlan, masa nak balik baru aku nampak ada ferry manila - caticlan... haha

Jadi sebanyak 5 jam kitorang habiskan kat airport, penerbangan Zest Air pun menggunakan Terminal 4 sebagai perlepasan domestic & international.. so we end up wasting 5 hours there.. memang layan tidur juga la kat situ.

tersangat low cost kan.. haha
Sewaktu check-in aku terkejut sebab tetiba aku kene tahan dengan imigresen sini sebab bawak tripod camera.. katanya berbahaya~ so kene check-in.. Ka-Ching duit melayang begitu saje sebab kene tambah lagi barang untuk check-in.. sabor aje laaa...


Flight Zest air pun macam airasia juga, ticket pun aku beli last minute dengan harga RM68 sehala.. jadilah.. dari Manila ke Kalibo mengambil masa 50minutes, perjalanan seperti yang di jadualka, memang tiada masalah..
Kalibo international airport
Pada mulanya aku agak pening macam mana nak pergi ke Boracay dari Kalibo tapi bila sampai di balai ketibaan semuanya selesai sebab banyak sangat stall yang menawarkan pakej2 dan harga berlainan. Jadi aku kebas mana yang paling murah.. jadinya aku ambil deal P250 termasuk bas ke Caticlan ferry terminal dan boat ke Boracay, lebih dari murah dah aku rasa.. tapi harga ni tidak termasuk dengan tax yang perlu di bayar di ferry terminal nanti.

Off to the boat.

Setelah hampir 2 jam seperti dijadualkan kami tiba di Caticlan Jetty, another extra's pesso perlu di bayar berjumlah P100+ P75 untuk tax terminal dan island.. and we spend another 30 minute riding a boat to Boracay, tak kisahla walaupun boat ni agak traditional sikit.. janji sampai.. haha


Macam ni la rupa boat nyer, patut lah murah.. haha

Setiba di Boracay, aku terus ke Friendz backpacker lodge, disini ada beberapa option either dorm ataupun room.. sekali tengok macam chalet je.. tapi ade dorm memuatkan 4-6 katil per room.. dengan harga yang berpatutan.. tapi mostly banyak je option lain yang tak kurang hebatnya kat sini..


Excess ke pantai memang senang, dari sini boleh menghala ke dua belah pantai sebab diameter pulau ni tak besar, yang berdekatan dengan hostel ni adalah white beach.. memang ramai orang lepak kat sini, dan berhadapan dengan white beach juga banyak kedai-kedai makan dan tarikan utama lain di waktu malam.. contohnya banyak market-market dan kedai-kedai makan dan bar. pendek kata memang hidup lah malam di sini.

feel the breeze
Bagi mengisi masas terluang di petang hari, boleh lah ke viewpoint di Boracay, kene naik bukit dan ada deck untuk tengok sunset, tapi sayangnya masa aku kat sana takde sunset pun, tapi kawasan sini luas mata memandang.. untuk ke sini pula, korang boleh enjoy dengan menyusuri jalan berbukit dengan Quad bike ataupun jumping car.. kitorang dapat harha P600 untuk 3orang..



No sunset, hambar je petang ni.. 

meh tengok anak bulan sat..
dari jauh nampak macam funfair je tapi macam-macam ada, dont expect lebih2 ok, enjoy je laa apa
yang ada..after taking quad bike, kitorang dapat admission free... 





Dan untuk hari esok, kita serahkan nasib ke laut.. semoga hari terang dan cerah dan dapat menangkap sunset untuk esok..

White beach market

Bersambung....

Fun run 2.0 Benaue & Batad village

Whats Up geng, lama sungguh aku tak meng-hapdate blog yang di telan zaman ni, maklumlah sibuk dengan raya sibuk dengan kerja yang tak sudah-sudah.. Jadi moh kite sambung entry trip yang lepas..

_______________________________________________________________________

Perjalanan bas menaiki bas malam ke Benaue dari Manila mengambil masa 9 jam, oleh kerana bas ni bergerak malam, maka save la budget penginapan kitorang, haha dah jadual perjalanan memang sangat tepat, jam 730 pagi bas selamat tiba di Benaue.

Benaue ni kawasan hulu kampung ok, rasa macam back to 70's je environment dia..



Sewaktu turun dari bas, para-para travel guide atau ejen tak rasmi berebut-rebut menyambut kedatangan kami, oleh sebab aku ada sehari je memandangkan malam dah kene naik bas balek ke Manila, jadi aku main pick je memana guider tuh.. jimat masa sikit dan dia boleh anggarkan mana yang sempat dan mana yang tak sempat.

Kami di bawa ke satu rumah penginapan dipanggil friends lodge & restaurant, baik hati orang ni sebab dia kasi aku guna toilet, letak barang dalam bilik simpanan semua.. tapi berbayar lah ok.. even nak charging phone pun kene bayar.. sangat bertemakan Airasia, pay what you want..  semua dengan harga P50.. simpan barang P50, mandi P50, charging P20..


Selesai siapkan diri, kitorang dipanggil duduk2 di kafeteria, kelas kaw view die.. haha kat sini dia bagi quatation harga dan anggaran waktu yang sempat kitorang buat kat Benaue ni.

kami mengambil trip ke Benaue main viewpoint, dan seterusnye ke sadle point for batad village & Tappiah falls.


harga untuk rujukan, basically boleh tawar menawar jugak, dan jeepney rate tuh boleh kongsi ramai2.. 

sebab ada2 paddy field yang berbeza kat sekitar Benaue, yang dekat dengan kawasan town ni adalah Benaue paddy rice, nampak sangat menghijau dari bawah ni. tapi yang under UNESCO tu paddy field kat Batad Village.katanya dah 2000 tahun, tapi view 2 tempat ni memang lain sikit.. dan of course nak ke Batad Village tuh sangat mencabar..

Diakhirnya kami bersetuju dengan harga P200 untuk kami bertiga melawat sekitar paddy field di Benaue. Dan P3600 untuk ke Batad Village ditemani seorang tourist guide bernama "Lancer".. aku pun tak tahu camne boleh terambil tourist guide ni, tapi layan je la sebab banyak sikit input yang boleh diberi ye tak.. sebab aku bertiga je, jadi mahal sikit lah harganya, tapi kalau pergi sampai 10 orang boleh la share P3600 tu sebab dia macam sewa satu jeepney yang boleh naik sampai belas orang.

kami menghabiskan masa hampir sejam juga, dengan menaiki motor taxi, yang seakan tuk-tuk. kalau tak silap kat sini dipanggil motoride, menaiki jalan berbukit.. ada banyak perhentian atau check point dia.. setiap satu check point akan ada kedai sourvenier.. meriah juga, tapi tak ramai pun kelibat pelancong time ni, mungkin sebab awal lagi time aku terjah kawasan ni, sebab nak kejar masa nak masuk ke Batad pula lepas ni.

Benaue main viewpoint





Setelah sampai semula ke Friends Lodge & Restaurant kami disambut oleh Lancer, our guide, selamba je dia dengan seluar pendek dan selipar.. nak trekking ni.. tapi mungkin dah biasa bagi mereka di sini..

Jalan menuju ke check point sebelum bermulanya trekking pun dah nak ambil masa 1 jam.. nak menurun ke Batad Village pulak dekat 1 jam menapak.. kawasan kami turun dari jeepney ni dipanggil sadle point.. 2 jam selepas ini adalah sangat menyeksakan, tapi siapa sangka.. kami mampu, haha

dari deck lookout point di saddle point.. ini jalan yang dah ditempuhi dengan jeepney, penuh dengan laluan bukit bakau..
ini yang bakal ditempuhi, nampak tak perkampungan di tengah2 bukit bakau ni..

Apabila sampai di Batad, setiap pengunjung di kena kan heritage fees sebanyak P50. View memang cantik kat sini. Dalam perjalanan tadi pun nampak banyak orang lalu lalang menggunakan track yang sama mengangkat barang2, memang tiada jalan alternatif lain langsung, bab paling sedih bila dia kata walaupun orang kat sini sakit, dan nampak tiada harapan, dia takkan angkat naik ke atas.. lagipun kebanyakkan hospital di Benaue adalah private hospital.. takde pun hospital awam macam kat malaysia.


warna padi kat sini lebih kuning berbanding dengan Benaue paddy field
bebudak sini pun tekun ulang-alik angkat baldi air..

setelah menikmati angin di Batad, kami meneruskan lagi perjalanan ke air terjun Tapihah falls.. ingatkan dekat, tapi memang aku terpaksa jem sekejap kat tengah jalan.. akhirnya Feyo tak lepas nak habiskan task ini.. haha tapi aku boleh je habiskan, dah alang2 sampai kene lah habiskan..


View while crossing the paddy field

memang banyak cerita aku dengar dari Lancer, katanya kalau time peak season memang ramai orang turun ke Batad dan ramai juga yang nangis sebab tak larat nak naik balek.. mostly kalau on the way ke Batad memang menurun je jalan dia, dan bila nak balek tuh yang mencabar sikit, different sikit dengan routine biasa hiking ni, sebah hiking di saat akhir, sepatutnya naik dulu baru turun ye tak,



Posing sikit..
begitulah masa yang dihabiskan di Batad, memang rasa nak nangis mujur lah ada bawak coklat, like given extra energy, kepada sesiapa yang mencuba sila bawa coklat bersama ok, sebab glucose tuh boleh convert terus kepada energy serta merta.

riding on the top of jeepney... 
Jadi kami kembali menaiki jeepney untuk pulang ke Beanaue town untuk siap-siap dan menaiki semula bas jam 7 malam ke manila... tak mustahil nak buat trip macam ni, tapi memang penat gila lah sebab seharian berjalan..