ADVERTISEMENT

New Year Starter : Brisbane City

Mendarat di Gold Coast airport sekitar 8.00am bertukar-tukar bas dan train barulah sampai ke Brisbane, sekitar jam 3pm~ itu pun termasuk urusan di Airport, dan menunggu pertukaran bas di Surfer paradise dan Train station.


View dari bilik.. 
Ini bukanlah kali pertama aku menginap di X-Base Backpacker~ sebab aku pernah menginap di X Base semasa backpacking ke NZ dulu. Aku pernah stay kat XBase Queenstown dan Wellington. X Base kat sini lebih kurang sama dengan Wellington sebab dia gunakan bangunan lama~ dan sekitar Brisbane pun macam banyak architecture bangunan lama yang di renovate balik.. termasuk shopping complex.
Selesai menyiapkan diri, mengemas beg, aku keluar membuat rondaan, padahal tak pernah study pun pasal Kota Brisbane.. Jalan ikut suka je sebab katanya di Central Brisbane, mungkin semuanya berdekatan.. haha
Tanpa sebarang maps aku jalan ke kiri hostel. Selang beberapa kedai aku Nampak satu bangunan lama yang tinggi, its Brisbane City Hall dan King George Square.. Ramai orang berkeliaran kat sini dan banyak juga ? Burung ke apa?





Bersebelahan dengan King Geoerge Square ni adalah Queenstreet shopping area~ apa yang menarik kat sini luaran Nampak macam kedai lama sebiji-sebiji tapi bila masuk dalam rupanya ia adalah sebuah shopping complex.. dan memang lah orang kata sini tempat shopping~ haha sebab segalanya menarik perhatian aku!




Nak tak nak? nak tak nak? 100X depan beg-beg ni
Barang rampasan di Brisbane, preparation ke GC kan~ haha







Aku jalan mengikut flow orang ramai sebab Nampak ramai orang berpusu-pusu ke bridge~ Jadi aku pun ikut dan rupanya orang di sini sibuk menyambut Aussie Day~ Jadi mereka berkumpul di South Bank~ time tengok map baru tau ni rupanya South Bank itu~ haha kawasan ni disambungkan oleh Victoria Bridge dari Queenstreet mall.. Ada pelbagai design Bridge yang ada. Tapi yang paling femes siap boleh naik adalah di Story Bridge, Bridge ni berdekatan dengan Chinatown..

Brisbane, the 3rd city.





Orang ramai kat sini ada yang sedang beriadah~ duduk-duduk atas rumput dan sekitar South Bank pun ada kawasan pantai buatan~ actually air dia pun bau chlorine juga, tapi Nampak macam pantai dan air dia bersih untuk mandi.. bukan guna air sungai Brisbane tu pun..



Man made Beach~ 

Pelangi petang~

Sebelah South Bank ini juga ada merupakan “Cultural village” ada pelbagai museum kalau korang suka bolehlah masuk~ aku rasa museum ini banyak pameran yang interactive macam museum yang pernah aku masuk kat wellington dulu.. bezanya kat sini ada fees untuk masuk~ kat Wellington semua museum dia FREE.. haha sebab tu aku tak masuk, see how cheapskate I am!!

Kat sini pun Nampak ramai golongan-golongan remaja yang dari Korea, Japan, China.. I bet because ada University kat sini~ sebab ramai sangat foreigner~ dah tak rasa macam Aussie.

Kawasan jogging & cycling area South bank

State Library pun berhadapan dengan Brisbane river, area south bank juga~ 
Berbeza dengan Malaysia, kalau nak cracking firework nak kene tunggu pukul 12~ kat sini Bila hari consider malam around 8pm macam tuh (macam lepas maghrib temanya) kira dah bermulalah sambutan Aussie days dan firework di mainkan dari South Bank~ yang paling menarik Firework atas air~ wuuuuu memang ramai sangat orang time ni~ Suka depa ni tengok firework..

Layan fireworks sekejap di atas brisbane river



Kalau perasan mana-mana city pun mesti ada Chinatown, dalam city Brisbane Chinatown terletak di Duncan st, dari tempat aku menginap pun boleh walk je, kira walking distance jugak kalau orang-orang macam aku ni, haha tapi memang tak begitu jauh sangat pun~ tapi apa pun dekat Brisbane ni pukul 5pm majority kedai dah tutup dah pun.. memang sharp yer~ panas je tengok depa ni kemas-kemas kedai jam  terus shrrruut tutup kedai~ mungkin budaya kita kat sini tak macam tuh.. 

Jadi setibanya ke Chinatown pun majority kedai semua dah tutup, dan kebanyakkan yang masih beroperasi adalah kedai-kedai makan.. orang kata nak dapat sourvenir murah boleh cari kat sini, tapi apakan daya tak berkesempatan~ tapi dalam area Queenstreet pun banyak kedai sourvenir.

Junction ke Story bridge dari Chinatown


Duncan street, Chinatown

Nowadays kedai makanan halal sangat banyak~ kebanyakkan di usaha kan oleh majority india~ Kedai Kebab pun dah macam trends kat sini, jadi makan di sini tidak begitu susah, dan kalau nak masak pun instant rice dan lauk pun banyak di jual di pasaraya.. tapi aku rasa nasi dia kering sangat lagi best tanak (masak) nasi sendiri secara manual.. 

instant rice
menu dinner: nasi goreng ikan~ haha 

TO BE CONTINUED..

New Year Starter : Gold coast -Brisbane

Actually trip kali ni pehuh harapan untuk balik semula menjenguk New Zealand memandangkan route AAX dah lama ditutup, Jadi jalan alternatif yang ada hanyalah menyambung route dari Oz, so dapatlah harga tiket murah..

Disebabkan cuti yang tak pasti, aku tak dapat nak buat penempahan awal, jadi terimalah trip yang seadanya, sekitar Gold coast, nak panjangkan kaki ke Melbourne pun tak dapat disebabkan harga tiket yang melonjak naik.. sehari sebelum ko nak Depart baru nak cari tiket.. susah lah~

So trip bermula dari johor bahru seawal 6pm.. walaupun flight jam 1020pm tapi harus diingatkan dugaan besar yang boleh melanda di tambak johor terutama waktu orang mula pulang bekerja, jadi perlu bertolak awal... Kali ini aku naik bas terus ke Bugis lalu menukar ke MRT untuk ke Changi, sebab kekerapan bus JB-Changi sangat terhad, dari duduk tunggu silap2 takde, baik aku redah je~


Perjalanan bergerak lancar, cuma sedikit kesesakan traffic, tapi aku berjaya sampai ke Changi Airport jam 820pm.. setelah selesai check-in dan melalui imigresen airport, aku bercadang mengalas perut sedikit, tapi baru nak berlabuh duduk, tengok boarding time jam 925pm, ape ke hei cepat sangat, jadi terus bergegas ke pintu gate, memang kelihatan rata-rata dah boarding, flight Boeing 777, mana tak ramai orang nak boarding kan, jadi aku tengok lancar je boarding dia, so aku pun terus masuk sekali.. flight malam tersebut dalam 90% occupied, sangat impress.


Macam dah kosong Departure hall dia.. 
Perjalanan mengambil masa 7jam 20 minit, selamat aku ada download movie sikit dalam ipad, jadi dapatlah layan beberapa cerita movie dan tidur.. zzz tetiba perut lapar dan aku terpaksa beli biscuit dan soft drink untuk kekalkan hydration and alas perut sikit... aku tak sempat nak book pre meal sbb yang sama, aku tak confirm fly sebelum ini, dan untuk flyscoot adjustment pre meal or luggage kene buat sebelum 48hours sebelum penerbangan

Some Scoot experience to be shared:

Alas perut di malam hari. diet coke berserta biscuit dan cheese~ haha
Sebab aku takde order online

Ruang kaki pun luas, seat ni selesa..tapi masa pergi seat lain, nipis..
Monitor kat depan tuh. cuma hiasan, perkhidmatan sewa ipad ada disediakan.
 aku rasa company ni belum tukar seat dia lagi sebab fligt ni dapat flight dari Singapore Airline, yang ni belum renew lagi interior dia. 
Ini set yang tersedia ada, every meal with set (come with drinks and Pringles) will cost you SGD18
Kalau book online premium meal SGD24 siap dessert ice-cream bagai..
Aku mendarat di Gold coast airport seperti yang dijadualkan, selamat aku dekat dengan pintu belakang almaklumlah airport kat sini lebih kurang dengan airport LCCT, jadi turun tangga kat belakang cepat-cepat beratur kat imigresen untuk cop passport, salinan visa tidak diperlukan tapi aku bawa je in-case depa gatai nak tengok kan.
Hujan teruk agaknya pagi tu.. 
kebetulan pesawat AAX pun baru juga sampai, selamat aku dah lari dulu, 2 flight besar ni aku rase ada 500 orang beratur ni, selamat cepat...

So far imigresen and custom ok je, walaupun aku bawa roti, tuna, maggi semuanya lepas.. cuma beratur sekejap untuk check, dia just passing through xray je.. xde selongkar pun.. deorang sini straight sikit bila pasal barang berkenaan dengan makanan..

Jadi ini adalah kali ke-2 aku di Gold coast selepas trip 2 tahun lepas so aku agak familiar sedikit, aku terus ke kaunter shuttle untuk membeli Gocard, sebabnya aku akam banyak menggunakan perkhidmatan public transport, dan dengan Gocard, korang akan dapat berjimat..

GoCard boleh dapatkan disini.. dan time refund deposit pun boleh dibuat disini waktu balik nanti


Deposit adalah AUD10, dan baki semua boleh refund di saat akhir nanti..


Perjalanan diteruskan dengan bus no777, ke surfer paradise dan dari sini aku ke Nerang station untuk mengambil train ke Brisbane.. sistem train baru sahaja di perbaharui di mana train berhenti di station tertentu shaja, di upgrade kiranya express train la ni, tapi most station dalam kawasan Brisbane dia akan berhenti.. Dan perkhidmatan wifi tersedia, hanya valid untuk 30 minit untuk setiap devices.

Surfer Paradise bus station

Nerang train station


Wifi available

Harga tambang berubah-ubah bergantung kepada kekerapan penggunaan, jadi apa yang kena caj adalah;

GC airport - Surfer paradise ($3.40) Bus no 777
Surfer paradise - Nerang station ($3.60) Bus no 740
Train : Nerang station - central Brisbane ($6.68)

Setelah tiba di station central, aku hanya perlu berjalan kaki sahaja ke  hostel, sebab lokasinya hanya berhadapan Central station.

From central Brisbane Station.. Depan tu je hostel~

Aku memilih untuk tinggal di X Base Backpacker Brisbane, mengimbau kembali hostel XBase yang pernah aku duduk time kat NZ dulu.. memories~ ooo kenapa aku memilih tinggal kat XBase berbanding hostel lain adalah kat Base ade wifi percuma yang boleh di access di common area, yang lain semua kene beli melalui globalgossip dan sebagainya..


TO BE CONTINUED...