ADVERTISEMENT

Solo Trip 5.0 Istanbul in Short (part 2)

Malas nak fikir tajuk entry, tambah part 2 je la belakang title ni... part 1 KLIK di sini.



Actually aku pun tak berapa tau range harga setiap aktiviti tour yang ada.. Kebanyakan Bosphorus tour kalau dalam perjalanan aku sepanjang Sultan Ahmed, mostly letak harga dalam 60TL dan ke atas. Mungkin boat dia maha canggih dan cantik kot.

Ada kata mungkin dalam dalam 10TL.. harus di cari yer bagi siapa yang ke sana.. murah yang amatz dah tuh~
Aku beli dari seller yang approach in front of Sultan Ahmed Mosque (Masjid Biru).. Memang ramai ahli risalah ini berkeliaran~ dan di offer nya harga 45TL..

Untuk pakej dengan deorang ni, trip mengambil masa 45 minutes, berlepas dari jeti berdekatan dengan Sultan Ahmed.. tepat jam 430pm kami berkumpul dan diaturkan perjalanan kami beramai-ramai menuruni bukit dari dataran Sultan Ahmed ke Jeti.. Agak jauh juga perjalanan ini, semasa pergi sedaplah turun bukit.. agaknya nak balik~ terbelit salur darah yer tak~ haha


Tapi perjalanan beramai-ramai tak begitu terasa penatnya, sambil dapat berkenalan dan tolong menolong antara peserta rombongan.. Selain aku, ramai juga yang join trip solo ke Istanbul. Aku kenal seorang pelajar dari indonesia, warga Pakistan pun ada yang tengah travel sendiri.. So bile dah suai kenal nanti senanglah nak minta tolong snap gambar.. haha



Suhu boleh di katakan agak sejuk.. tambah pula bila mula belayar lagi terasa sejuk.. mengigil tangan pegang kamera~ tapi pemandangan petang yang memukau sekitar Bosphorus tidak menghalang untuk terus gigih menahan suhu sejuk..

Topkapi Palace dari Bosphorus
Sekitar Golden triangle di mana senibina Islam di sebelah ini.
Dan English colonies di belah yang bertentangan
Kapal besar pun berlayar di sini..
Maiden,s Tower, mercu tanda Bosphorus..
Setiba aku ke jeti, kami menapak semula naik semula ke kawasan dataran, tapi untung lah mana yang menyewa kediaman di sekitar cerun bukit ni.. boleh terus balik je~ aku memang kene menempuh jalan ni dan sempat singgah solat di salah sebuah masjid di main street Sultan Ahmet.. betul-betul bersebelahan dengan station tram.. Selesai solat aku terus ke Taksim.. mengintai malam di sana..


Makan kebab sajork..
Jalan di Taksim sangat sibuk~ memang penuh manusia membanjiri kawasan ini.. termasuklah aktiviti jual beli yang berterusan sehingga tengah malam.. Dalam perjalanan ramai juga yang datang buat trick ajak minum dan sebagainya.. katakan je aku student and dont have enough money~ terus lari deorang.. haha

Kesesakan di belah siang sama saje.
Kebanyakan  kedai makan malam menyajikan tarian pusing-pusing, whirlind Dervishes.. mereka adalah dari pengikut fahaman imam Ali yang di gambarkan sebagai berzikir dalam pusingan bagi mengingati Maha Pencipta.. actually aku pun tak beberapa jelas sangat dengan sejarah ni.. tapi music yang di mainkan semua nya dalam perkataan puji-pujian kepada Tuhan..


Aku nak concentrate makan pun terasa pening.. hehe

Selain daripada itu aktiviti harian di teruskan sahaja dengan melawati Masjid Biru sempena Aidiladha.. Apabila selesai solat, ada beberapa penduduk sini sempat aku borak.. katanya majoriti di Istanbul kalau musim perayaan adalah pelancong..90% daripada penduduk Istanbul akan pulang berhari raya di kampung halaman.. Ibadah korban pun semua dilakukan di luar bandar.. Jadi lihat sekitar kesibukan masjid, kebanyakan adalah tourist.. Camtu kisahnya..


Tak tahan dek sejuk.. so inilah baju raya, baju jalan dan segalanya..satu-satu sweater yang aku bawak..
tapi dalam tukar-tukar yer~ (selepas solat sunat Aidiladha)


Aku sempat ke Hagia Sophia meniliti tinggalan zaman kegemilangan Islam pada suatu ketika dulu.. hati sebak melihat setiap ukiran dan tinggalan agung dari dalam Hagia Sophia. Di waktu perayaan semua tempat tumpuan pelancong ini di buka selepas jam 2 petang..


Bedekatan dengan Sultan Ahmed, aku sempat menapat sehingga ke Eminonu.. Perhentia selepas Topkapi palace, di sini pun banyak survenier yang di jual dengan harga yang lebih murah.


Perjalanan kali ini pun banyak membawa erti untuk diri aku.. walaupun banyak kawasan menarik sekitar Turkey tak dapat nak discover.. tapi cukuplah apabila di kongsi oleh rakan-rakan sebilik yang sampai dari merata tempat menarik sekitar Turkey..

Bring home message, kalau nak travel Turkey make sure travel sini je sebab banyak tempat yang nak discover dan Insyaallah kalau di izinkan memang aku repeat Turkey sekali lagi dan harap tak terlepas mana-mana flight lepas ini.. haha

Perjalanan pulang bersama Turkish Airline memang sangat selesa. Flight occupancy IST - KUL dalam 60 %..masih banyak seat kosong yang menjadi peluang bagi kami di economy seat untuk melunjurkan kaki semasa tidur.. Sajian makanan juga enak~ dan paling penting syukur mendarat dengan selamat. Aku berlepas pada jam 1am dari Atartuk Airport, Istanbul dan tiba di Kuala Lumpur pada jam 430pm..


First time aku pakai sport shoes rather than wearing sneaker.. sangat selesa kot..
First meal sebelum tidur.

Breakfast di pagi hari

The End.

Solo Trip 4.0 : Istanbul in short

Something was unexpected happen again...
i miss my flight??? what??
Haha terkejut beruk aku apabila dekat setengah jam aku duduk kat depan departures gate, dengan tiada anouncement langsung pasal final call or what so ever.. aku pergi ke officer di depan gate. dan katanya flight dah berlepas..

Entry sebelum ini, KLIK SINI

Masa tu aku rasa macam nak meraung je.. how come you never announce.. or maybe the way deorang pronounce tuh tak dapat di proses oleh telinga aku ke??? Alien betul orang sini..

Dengan hati luka lara aku pergi semula ke kaunter, mengadu domba kat situ.. tapi flight ke Kayseri semua dah penuh.. kalau nak duduk tunggu standby boleh la.. Kebanyakan orang Istanbul akan pulang ke kampung halaman dalam waktu macam ni sebab Aidiladha hampir tiba. Jadi kat area kampung ni lah yang ada majlis qurban. Nak tumbang lembu, kambing, unta semua kene buat di luar Istanbul~ sebab dalam Istanbul banyak tourist jadi mereka taknak aktiviti sedemikian rupa di salah erti kan.

Oleh sebab aku dah ada tiket balik dari kayseri, why not try my luck untuk ke sana.. janji jangan bazirkan flight dan hostel yang dah sedia di book. So far takde benda menarik pun sepanjang masa singkat di Kayseri.. Aku mendarat malam.. Ke hotel di Goreme dan pulang semula ke airport di belah pagi.. ada beberapa gambar hot air balloon sempat di tangkap masa dalam perjalanan.. Nak menaiknya? jauh sekali....

#simpan wishlist ini untuk repeat nanti... Hehe
#jangan sentap dengan tajuk ni sebab semuanya aku nak buat entry short & simple lagi sebab banyak lagi entry menunggu.. hehe
#yang penting sememangnya nak repeat trip ke istanbul~ jadi para blogger budiman mohon teroka tempat2 yang awesome kat turkey dan share yer.. saya menunggu.. hehe

________________________________________________________________________
Aku menjejakkan kaki semula ke Sabiha International Airport~ kali ini aku menghala ke main attraction di Istanbul iaitu Sultan Ahmed~ kawasan kota lama yang meletakkan tarikan utama istanbul iaitu Masjid Biru dan Hagia Sophia.

Sistem pengangkutan awam utama di Istanbul adalah tram.. Dari Taksim square kalau malas nak jalan korang boleh la ambil classical tram (warna merah) yang beroperasi sepanjang shopping street dari Taksim square ke The Tunnel.. Untuk pengetahuan tram merah ni merupakan tram yang tertua di Istanbul, mostly sekarang hanya sebagai tujuan pelancongan, orang banyak buat untuk sightseeing merasa naik tram ni.. seat pun tak banyak.. Boleh jalan kaki je sampai ke The Tunnel.


Classic train.. banyak tu je seat dia.. 

Di Tunnel station pula menggunaka perkhidmatan tram pertama yang di cipta menuruni bukit. tram ni adal second generation yang ada di Istanbul menyambungkan Karakoy dan Taksim.. pun kalau gigih boleh jalan kaki menuruni tangga bersebelahan dengan Galata Tower.. Setiap perjalanan one-way berharga 4TL..

Second generation pula..

Di Karakoy pula korang boleh ambil tram moden sikit dari rupa bentuknya.. tram ini menyambungkan kawasan-kawasan utama di Sultan Ahmed. Harga pula depends kepada jumlah station yang di lalui. Untuk ticket memang kene self-service sebab memang tiada kaunter tiket pun di setiap station.. Yang ada pak guard je duduk perhati perangai korang... Perhatiiiiiiiii je perangai ko! haha

Usual train as what we see now.
Aku menghabiskan 3 malam di Cordial House, Sultan Ahmed (klik sini) yang aku book dari Hostelword~ disebabkan area yang strategik dan senang nak menapak..



Nak dekat malam juga aku sampai semula ke Taksim, berjalan beralaskan beg di belakang aku gagahi juga untuk ke Tunnel station.. Orang kat atas jalan sangatlah ramai, yang naik tram pun x kurang ramainya..
Save duit berjalan sejauh itu.. dari Tunnel aku turun melalui tram dan mengambil tram ke Sultan Ahmed dengan harga 2.5 TL.

kesesakan shopping street di Taksim


Scammer alert kalau korang di Istanbul.. aku pun pada awal memang tak sangka yang sudah ramai scammer duduk approach aku.. Sebaik turun di Sultan Ahmed aku didatangi lelaki lingkungan 20-an.. sangatlah mesra tetiba bila dengar aku dari Malaysia. Siap tunjuk jalan bawak aku sampai Cordial house.. Katanya dia kerja di Izmir dan sekarang bercuti ada bussiness meeting.. siap tunjuk kad kunci bilik di Hotel Mewah~ Double tree by Hilton katanya.. dan di akhir perbualan deorang akan ajak lepak makan/minum/clubbing.. tak minum??? No hal boleh minum coke katanya..



Sebaik aku sampai di Hostel, berkenalan dengan 2 roomates Fath, warga Pakistan yang berkerja di UK dan dalam Escape mode juga dan seorang warga Turkey Alan yang bertugas di Sabiha Airport buat seketika di bahagian aviation bagi Pegasus Airline..

Check in dulu.. dan selfie~

Sebaik dengar cerita aku ada orang ajak lepak kat kedai Kebab sebelah hotel dan plan mengajak ke club, Alan terus bagi nasihat supaya berhati-hati.. trick orang di sini memang macam tuh, in the end ko akan bayar charge kedai minum/pub/club yang super mahal..

Disebabkan aku dah berjanji dengan orang yang menemani aku sepanjang perjalanan tu, aku terpaksa lah pergi ke kedai kebab tuh, aku pun tak makan lagi.. lapar kot.. makan di sini selamat senang.. Lepas makan ada 2 pula rakan budak ni yang datang ntah dari mana.. sangat mesra, ntah2 berlakon.. aku pun tak tahu.. at the end dia ajak pergi club.. Terus signal alert berbunyi dan aku terus lari dari kedai tuh.. selamat semua makanan bebudak tuh dah bayar.. nak belanja aku katanye.. aku memang lari sepantas kilat la kalau boleh memang taknak jumpa deorang~ sebab aku jenis susah nak menolak ajakan orang ni~ hehe Thanks sebab belanja yer..

Siap sesat jalan nak balik hostel, selamat seorang warga turkey yang terserempak dengan aku menunjuk arah pulang.. lelaki dalam 40-an yang berkerja sebagai pengusaha kedai barang hiasan di Grand Bazar menemani aku pulang.. Sambil tu banyak lah benda dia borak~ dan katanya tak selamat jalan malam-malam kat Istanbul.. ramai scammer... fuhhhh begitu lah kisah satu malam..

Pada keesokan harinya aku bercadang ke Grand Bazar sebab esok dah masuk aidiladha.. selepas aidiladha grand bazar ditutup selama 5 hari.. sehari ni je la peluang untuk explore grand bazar. tak jauh dari hostel aku.. cuma perlu lintas landasan tram sahaja.. Pagi tu aku di temani Alan, banyak berborak pasal aviation dari mamat Turkey ni.. Kebetulan hari Jumaat, tapi disebabkan budaya Liberalism of islam kat sini.. dia acuh tak acuh je bile aku tanya nak pergi solat jumaat..


Aku ke Grand bazar... penat duduk berjalan pusing-pusing dalam bazar ni.. memang pelbagai barang di jual.. aku mencuba mencari kedai pakcik semalam tu.. tapi tak ingat nombor kedai yang dia bagi..

Apabila bacaan al-quran mula kedengaran aku segera berjalan menuju ke masjid. Di Sultan Ahmed sendiri dah ada 3 masjid utama.. tapi yang bedekatan semua dah penuh..sempat tak sempat aku terus ke Masjid Biru..

antara masjid terdekat.. pun dah bentang tikar sampai luar..

Sebenarnya senibina masjid di sini memang gah~ tapi bila aku masuk ke dalam.. rasanya kecik je rupanya.. ntah lah.. perasaan aku berkata sedemikian..

Pertama kali ke Great mosque pada hari jumat dan solat jumaat menjadi solat pertama
aku kat sini..
Khutbah jumaat di bacakan dalam bahasa tempatan dan second khutbah adalah dalam bahasa inggeris.. Rasa nak menitis air mata apabila berada di tempat asing.. dan tempat bermulanya kegemilangan islam dan rasa perpaduan serta persaudaraan ..


Setelah selesai yang fardhu.. aku di sapa oleh agent-agent pelancongan jalanan yang menawarkan bosphorus tour dengan harga 45TL.. Bosphorus tour adalah boat cruising yang melalui selat bosphorus iaitu selat yang memisahkan europe dan asia.. Aku pilih untuk menyertai programme ini untuk sesi jam 4 petang.. Harap-harap adalah sunset~


Banyak sangat text dah ni.. sesi ringankan minda dengan gambar yer~ taknak komen banyak...

Jauh menapak beramai-ramai ke Jeti.. sangat trip murahan.. Ya ampooon

Masalah betul...!


Sunset from Bosphorus..

Bersambung......