ADVERTISEMENT

Footprint - Europe : Rome, Italy (Part 7)

Hola bertemu kembali setelah kemarau panjang dan rumput serta lalang membiak tanpa di jengah~
Ingat nak habiskan trip europe ni sebelum the latest trip aritu.. haha Nampak sangat terlalu slow macam siput. So disebabkan takut termasuk dalam siakap keli sebab janji di capati, mari kita habiskan kisah episode yang lepas...
______________________________________________________________________________

Kesemua kami hanya macam tidur-tidur ayam je rasanya sebab pagi-pagi dah kene bangun nak kejar train ke Rome.. Dari hostel Dori ini pun jauh nak ke train station, almaklumlah tempat bas pun jauh, selamat receptionist malam tadi dah siap2 adjustkan transport untuk kami semua ke terminal train.. Mahal sedikit dari harga bas tapi berbaloi dengan kadar penyeksaan mengangkut beg sebesar binatang ni.. Haha Harga yang dikenakan pun still masuk akal dan di kongsi dengan 10 orang ahli jemaah, seorang dalam Euro 5 jew~ pejam mata dan bayar..


Ticket train yang kami naiki semua di beli online, harga murah macam prinsip airasia jugak~ paling murah pun kami dapat dalam Euro 24 for one way ticket to Roma Termini.. Terdapat kemudahan wifi dalam train, dan yang paling best wifi ini kena bayar bukan free, tapi dia cuma caj Euro 0.01 sahaja.. Nak caj macam tak nak caj pulak..


Perjalanan memgambil masa dekat 2 jam dan akhirnya tiba di Roma Termini.. Kawasan train station ini pun agak besar, kami bergegas ke tempat storage luggage di dalam terminal dan terus mendapatkan one day transportation pass di sini. Mana nak cari? Aku agak risau sebab makin ramai orang approach kami dan semua macam suspicious looking,, ada siap kene bayar untuk bagi information.. Jadi cari punya cari tetiba ternampak transport pass sign di newspaper stall dekat dengan pintu keluar.. Punya lah lama duduk check mesin bagai, padahal bukan kat situ..

Begini je rupanya tempat nak beli Transportation pass tuh... 

Dengan pass ni free je ko nak naik train, bas atau pun tram di kota Rome dengan harga EU7 per day.
Dengan pass train ini maka kami meneruskan trip secara free & easy je d kota Rome, ramai sangat orang kat sini..Kalau nak masuk dalam attraction tuh pulak beratur kemain panjang, jadi untuk tidak terasa terseksa beratur dan menjimatkan duit aku ambik gambar di depan setiap attraction je..Hehe

Sebut je pasal Rome mesti semua terbayang Collaseum, memang bengini lah bentuknya, tapi nak masuk beratur sangat panjang unleast korang masuk dengan travel tour, ntah macam mana deorang selamba potong que... tapi agak mahal jugak..  Kami layan ambil gambar je dari luar.. 


Memang bersepah souvenir kat tepi jalan, tapi harga tak lebih kurang dari Venice, memang boleh dapat fridge magnet dengan harga Eu1, kene pandai cari yer.. Yang dekat dengan main attraction memang sangat mahal..


Dengan berjalan kaki berpandukan map kami tiba di Trevi Fountain, tempat ini pun popular duduk tengok gambar orang baling-baling syilling kat fountain dia..Tapi kali ni mungkin duit tu dia buat renovate tempat ni pulak.. hehe Kerja membaik pulih bagi memelihara tinggalan zaman yer~ 


kami menapak lagi ke Spanish Steps..Dia nampak macam dataran je kat sini, tak tahu kenapa kami ke sini asalnya sebab perut tengah lapar dengan harapan jumpa kebab. hehe


Dan terus berjalan masuk memana dataran pulak ni.. tapi cuaca memang panas kat sini.. :-)


Akhirnya kami end up di kedai makan Turkey, dan decided menjengok ke negara kecil di tengah-tengah kota Rome iaitu Vatican City.. untuk masuk tempat ni walaupun dah petang tapi orang ramai masih gigih beratur untuk masuk.. Lagi sekali kami bergambar je cukup lah.. Area tepi jalan ke Vatican city ni yang banyak jual souvenir murah-murah yer.. 


Petang tersebut kami bergegas ke arah Chiampino dan bermalam satu malam di area Ciampino sebab masing-masing ingat flight dari Chiampino, jadi dah book siap-siap.. tapi bila tersedar flight masing-masing dari Fiumicino..Hah macam mana tuh~ nangis nak kejar waktu dan takut terlambat check in.

Fiumicino adalah airport utama di Rome, manakala di Chiampino adalah terminal tambang murah.. Jarak antara dua terminal ini sangat jauh.. Kami terpaksa kembali ke Roma Termini dan mengambil airport express train dengan harga Eu14.. Sila nangis,..~ haha Selain train ada perkhidmatan bas terus ke airport dari Roma Termini ni, tapi risau pula dengan keadaan traffic kat sini, better jangan try~ hehe
Fiumicino Airport, Rome. 
Di sini tiga daripada 10 kepala dalam group ini akan bergegas balik ke Malaysia dulu sebab deorang ni dah sampai awal-awal.. So they should back first for country's needs..Ceewahh~ tapi tak tahu apa punya nasib malang one of the Fiumicino terminal was on fire.. So airport ni sangat sesak dan banyak flight terpaksa cancel.. Ramai betul orang stranded kat sini especially yang yang menggnakan penerbangan tambang murah~

 Selamat flight kami ke destinasi seterusnya tak terjejas... Budak 3 orang tu end up ke Venice dan ambik flight Turkish Airline untuk balik ke Malaysia, agaknya dapat claim insurance la tuuu~

Next.....

5 comments:

NEKCIK said...

nekcik gi jepon kemudian pun dah lama balik..ni missi europe tak sampai sampai lagi
seronok nya dapat cover banyak tempat kan
lpas ni letaklah budget backpack

shah_rule said...

InshaAllah Nekchik nanti kalau saya review balik dan compile budget perjalanan.. Yang paling sakit nak kumpul duit beli tiket ke sane jee. kat sane dah bole ikthiar hehe

budak kampung said...

Panas tak Rome masa spring? Korang pergi masa spring kan

shah_rule said...

Budak kampung: berpeluh jugak la time kat rome.. Matahari pun agak terik..

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)