ADVERTISEMENT

Autumn Moment: Japan another visit (Part 5)

Hi (*Tersengih sambil berpeluh)
Kagum tengok ada orang pergi Jepun time winter pun dah habis blogging..
Rasa nak buang cerita ni kat tong sampah je~ hehe
_________________________________________________________________________

Sekitar Tokyo Day 1.

So here we continue the cold morning in Asakusa.. Pagi tu selesai breakfast aku check out awal2.. Hari ini bercadang nak ke Kawguchiko.. tapi bila tengok cuaca pun nampak berkabus je, aku tabahkan diri je.. so in case kalau cuaca tak cantik, aku boleh stay area sana je..harapan agar hari keesokan lagi cuaca akan cerah.. Nak tengok Mount Fuji oit~


Seawal jam 9am aku berlepas dari JR shinjuku station ke Kawaguchiko. Perjalanan mengambil masa dekat 2 jam.. Harga Lt Express Azusa termasuk dalam Jpass cuma apabila sampai di station Otsuki, korang kene tukar train dan caj sebanyak 1140Y di kenakan untuk Fujikyu Limited express.

Express Azusa
Fujikyu Line Limtd Express

Apabila sampai di area fuji aku perhati kat luar tingkap memang bayang si Fujisan tu tak nampak langsung.. stress dah dua kali datang sini tapi gambar si fujisan tak dapat-dapat nak snap.

Cuaca bertambah sejuk sebaik tiba di station Kawaguchiko disebabkan hujan rintik-rintik. Hujan macam ini terpaksa bertabah sebab hujan macam ni bukan senang nak redup. Kebetulan time ni ada autumn festival yang mengajak orang ramai untuk turut serta dalam programme hiking. Memang di sediakan bas untuk ke tapak festival tersebut. tapi disebabkan hujan aku tak tahu la program diteruskan atau tidak.

Selesai meletakkan bag di locker penyimpanan, aku terus keluar menunggu bas ke tapak festival. Bandar di Kawaguchiko tak sebesar mana, nampak macam pekan Takyama pun ada. Tapi terserempak dengan ramai backpacker warga malaysia.. Aku buat muka neutral je aku rasa, tapi takde orang nak tegur.. muahahaha ada aku kisah?
Kalau hari cerah belakang station ni dah tercegat si fujisan.. malang sungguh!

So terketar-ketar menanti bas datang duduk kat bus stop luar station ni.. Bas sampai tetap dalam masa yang di tetapkan.. Aku tak berapa ingat harga ticket bas ni~ tapi perjalanan tak berapa minit pun.


Sebaik bas berhenti aku just follow the crowd..kelab pencinta alam kat sini kebanyakkan nye semua warga emas.. hehehe jadi ikut lah the crowd ni walaupun terpaksa berjalan dalam kadar perlahan.. haha

Kawasan tepi tasik kawaguchiko ni dah bertukar kemerah merahan.. Cantik surrounding dia.. Ada parit tapi takde air.. dan banyak gerai-gerai jualan kat sini..Yang nampak menyelerakan, epal Fuji~ hehe







Sebelum keluarnya Axia kat Malaysia, aku ternampak ini dulu kat japan..


Yang ini menyentuh jiwa sikit.. it show how good family support among Japanese.. walaupun mak dia dari apa aku nampak macam ada hemiparese (lumpuh sebelah badan) anak-anak still sanggup tolak bawak jalan-jalan menikmati keindahana alam.. Kat Malaysia... hmmmmm jarang nampak sesihat macam ni~ 


Epal Fuji..
Camera action.

Puas aku berjalan tapi masalah semasa nak balik aku tak tahu nak tunggu bas kat mana.. Sebab sejam bas tak datang-datang pun.. last-last bila nampak bas turunkan penumpang aku terpaksa kejar nak tengok dia parking kat mana.. rasa macam &*#^#&*@&*.

Apabila sampai semula di train station.. Bila fikirkan surrounding sejuk beku dan tak banyak sangat populasi kat area sini, aku mengambil keputusan untuk pulang ke Tokyo semula.. Lagipun time macam ini malam sangat panjang.. nanti aku mati kutu tak tahu nak buat apa kat sini.. at least kat Tokyo ada juga tempat nak merayap atau cuci mata..Ops~

Fujikyu line versi antik.. 

Aku kembali ke Tokyo semula dengan beg sebesar anak tapir.. Kali ini aku menginap di K House, area Asakusa juga.. most hostel murah banyak kat sini je.. sebaik aku check in aku akan di brief pasal Asakusa dan sistem train di Tokyo macam aku first time plak datang sini.. Ingat nak book 2 malam terus.. tapi cuma satu malam je available. ayat clishe setiap hostel kat sini. stress aku hidup pindah randah.


Sekitar Tokyo Day 2.

Pagi keesokkannya ak keluar awal lagi sekali sebab kali ini nak tengok pokok red kokia tuh.. sebab time autumn je deorang tanam di sekitar Hitachi Seaside park (Klik sini).. Sebaik keluar hari ke-2 di Tokyo, cuaca masih sama... cisssss (panjang sangat cisssss tu)


Tapi takpe harap tengahari ada kemajuan dari segi cuaca ni. Sebelum ke station Ueno (JR) aku singgah bersiar-siar kat Asakusa street market ni..cari survenier sikit...

Super hitachi.. 
kastuta city.

Dari Ueno station to katsuta station menngunakan Super express Hitachi. Harga train termasuk dalam JR pass. Dan dari Katsuta bole menaiki bas ataupun local train. Aku nampak train yang digunakan pun agak antik.. tapi masih boleh di gunakan lagi.. kebanyakan penumpang adalah pelajar sekolah.. Sebab ada station yang berdekatan dengan sekolah sepanjang perjalanan ke sana.

Camni rupa train yang antik dan masih digunakan..




Dengan bantuan orang yang lalu lalang dapatlah aku menjumpai kawasan Park ini tapi hujan turun renyai-renyai..

Jadi petang itu aku kembali ke Tokyo, tiba di ueno pun dah dekat malam... erk~ tershopping pula kat sini.. hari tersebut berakhir lagi sekali di Akasuka.. Kali ini ke ke Khason hostel Asakusa.. area hostel ini agak mengelirukan sebab aku tak tahu pulak yang dari Nakamise Shopping Street boleh jalan tembus merentasi Sensoji temple sebab hostel ini terletak di bahagian jalan sebelah belakang sensoji temple. Aku terpaksa buat pusingan besar yang rasa kaki nak patah berjalan malam tu dengan membawa beban kat bahu.. 

Sekitar Ueno

Hostel Khaosan Sunshine ni agak baru.. Walaupun private room aku minta tidak disediakan, tapi room shared 8 orang semua di asingkan macam capsule.. tapi di perbuat daripada kayu dan dalam dia lebih spacious dari capsule hostel.. Haha 

duduk melayan perasan sengsorang... 

 To be continued...

Autumn Moment: Japan another visit (Part 4)

Sorry for the delay...

Semangat menyiapkan entry jepun secara kelajuan maksima terhenti seketika bagi memberi peluang kepada musim exam dan post exam blues~ lalala
Lepas ko habis exam serious ko rasa macam..lalalalalala~ kan ntah ape yang aku jawab dalam exam. haha
___________________________________________________________________________
Sambungan al-kisah <Sebelum Ini>

Pagi di Takayama teramat dingin dan beku. Cepat-cepat mandi kambing dan bersiap. Plan hari ini aku ke Shirakawa-go. Walaupun tiket bas ataupun tour tak book mana-mana aku selamba je buat breakfast pagi-pagi tuh. Sambil di temani kakak2 yang aku jumpa kat sana.
Waktu malam memang riuh kitchen ni dengan omputih2 yang duduk lepak dan memasak. Pagi ini ada family uncle dari sabah dan kami. Haha orang malaysia pula konker diwaktu pagi.


Apabila jam menunjukkan hampir pukul 7.50 am aku terus bergegas ke bas station. Debor jugak rasa takut-takut bas dah jalan ke.. bas dah habis tiket ke~ sekarang baru nak rasa.

Aku tiba pun lagi 5 minute nak pukul 7.50am. Cepat-cepat beratur bila aku nampak ada bas park di depan pintu station.. Beratur di kaunter beli tiket sambil tengok jam, lambat pula tu line beratur ni.. memang bas ada pukul 8am.. dan selamat aku sempat naik.. Duduk je terus bas gerak. Fuhhhh


Bus details <Sini>

Perjalanan ke Shirakawa Go mengambil masa hampir 45 minutes. Jalan tak ubah macam kat New Zealand.. Ek ape ke betul aku ni? 
Bas akan melalui beberapa terowong sehinggalah sampai di satu kawasan perumahan.


Cuaca cerah pagi ni, matahari pula hampir nak naik. Cepat-cepat aku berjalan ke information counter dan mendapatkan map di Shirakwago.


Perkampungan sini sangat bersih. Even air longkang belakang rumah pun warna jernih. Kelihatan asap-asap keluar dari bumbung atap setiap rumah.. Deorang pakai heater ke ape?

Mari layan gambar:


First of all, aku berjalan menuju ke look out point. Dari sini boleh nampak kawasan perkampungan di Shirakawa-go. Untuk ke sana memang memerlukan tenaga yang cukup. Aku macam nampak banyak shutle tapi semuanya macam kumpulan tour dari Takayama kot. Yang naik bas awam, sila jalan kaki.

Permulaan tempat mendaki..
Pemandangan kat atas memang cantik. Boleh nampak terowong, kampung, dan awan. Ek? Pokok-pokok yang bertukar warna.


Selepas lama duduk bersidai kat atas tuh, aku mula menuruni bukit. Aku tak perasan rupanya tulisan "beware of bear".. Haha kawasan ini di datangi oleh beruang rupanya.. Ingatkan dia suruh buat-buat pengsan.. rupa-rupanya just buat noise dan nanti lari la beruang tersebut. Terus teringat cerita "brother bear" awwww~

Kelihatan penduduk-penduduk di sini sedang sibuk membetulkan atap dan dinding rumah. Sebab tak lama lagi dah masuk musim sejuk.. Rumah pun papan sahaja~ jadi persiapan perlu dibuat kalau tak mati keras dalam tuh.. teringin juga nak shoot kawasan kampung ni di penuhi salji..

Dalam perjalanan aku pulang semula ke hentian bas, sebab aku tak sure bas yang mana aku boleh ambil untuk balik semula ke Takayama, Lagipun kalau time korang sampai di Shirakawago, korang boleh terus ke information kaunter, kat sini dia ala kaunter ticket bas juga memandangkan dah book tiket, korang boleh terus buat reservation untuk bas pulang ke Takayama station. tadi aku pass through je sebab tak sure nak balik pukul berapa.. harap bas tak penuh...

Sebaik tiba deretan kedai-kedai survenier aku sekali lagi terserempak dengan kakak semalam.. Hello guys lets take pic again... haha Since aku still dalam dilema sama ada nak terus ke Toyama atau pulang ke Tokyo.. aku tak dapat nak bagi jawapan kat deorang since deorang akan ambil train ke Nagoya lepas ni.. hmmm

Tapi on the way balik ke Takayama, setelah hari cerah.. baru aku nampak bukit-bukit di sebelah kawasan  Takayama dah mula berubah warna.. Ceit aku akan mengigil kesejukan kat Toyama dengan tak bawak winter coat bagai.. Kasut pun berlubang-lubang ada jaring.. Nak mintak frostbite? Haha

salji dah menutupi gunung... 

nak tunjuk jugak kasut berjaring... sejukkk oi~
So setelah tiba hostel.. kembali sambungkan handphone dengan wireless percuma untuk check waktu train seterusnya ke Nagoya.. dan sempat buka instagram dan whatsapp...

Time ni aku team travelholicawesome dah book ticket ke Bangkok dengan harga RM280 menggunakan penerbangan Royal Jordanian... CISSSSS! Deorang struggle message kat phone, WA, ig dan sebagainya tapi ye la kami di perantauan...terpaksa akur~ walhal menangis teresak-esak..

Dengan menayangkan Jrail pass kat penjaga gate di Takayama station aku berlepas ke Nagoya.. dan seterusnya....erk ? Aku dah mati kutu time ni tak tau nak lepak mana.. So pergi je la tokyo.. sampai di station Tokyo baru lah aku book hostel menggunakan wifi free kat station.. haha

Kali ni boleh tangkap gambar di luar tingkap.. hari dah cerah~~

malam berakhir di Akasuka, tokyo.

Jadi sampai sahaja di Hostel... still sama aku request
"is there any single room i can upgrade?" memang sadis backpacker pencen ni..
Tapi kali ini upgrade berbayar.. saya akur...~

Sorang tinggal dapat lagi bilik macam ni.
Malam tu time aku nak membaham maggi dan milo.. tiba-tiba aku di pelawa bersidang bersama wakil2 negara asia... Terpaksa jadi representive Malaysia.. LoL..

Ada mamat Taiwan, japan, dan awek-awek korea.. agak mengarut juga la sebab aku faham sedikit mandarin.. selamat budak Taiwan ni cakap mandarin, so dia tolong translate kan sikit perkataan jepun tu.. Japan hanya tahu bahase jepun.. dan korea faham jepun sikit-sikit.. haha

So how you guys say hello? How are you ? Good morning?
Setiap orang akan ajar kan 3 perkataan yang lain... cuma untuk korea semua nya

anyohaseyo..anyohaseyo...anyohaseyo.....


ketawa macam tak hingat waktu dah malam... tetiba ada mat salleh datang marah suruh senyap...
adoi~