ADVERTISEMENT

Magnificent iceland : The scandiadventures Part 2

Sebelum melabuh tirai 2015 yang entry semua tersangat hambar dan ibarat siput.. Moh lah layang sambung "setoit" lagi dari bumi Iceland tempoh hari..

______________________________________________________________________

Actually di Iceland ni mostly semua benda free, kalau sesapa yang pernah roadtrip atau backpacking ke New Zealand, korang dah tak bermasalah untuk buat semua benda kat sini.. Tidur tepi jalan dalam kereta pun boleh.. Jadi sebelum sampai silalah buat research terperinci.. Macam jarak setiap kawasan pun kene tau jugak untuk korang estimate harga minyak kereta, jenis kereta pun kene fikirkan juga sebab kena tau lah diesel ke petrol ke~ baru nak budget semua..

Timbullah mentari pagi hari ke-2 aku di Iceland.. Hari pertama dah "burn" perjalanan sahaja sebab bertolak petang dari London (demi tiket paling murah, tinggal yang hujung2 je.. Haha sadis).
Jadi waktu pagi aku di hidangkan dengan breakfast ala rumah sendiri.. Owner ni tabur semua breakfast atas meja, segala makanan ada.. Ada juga ak nampak macam tomato paste with some bacoon, tak berani nak usik... Tak tahulah sebab lapar ke atau memang kita ni umat yang bangun subuh hari, jadi akulah orang pertama yang duduk kat meja tu.. Lagipun owner ni cakap dia nak keluar pergi kerja, jadi dia siapkan awal-awal.. Lagipun dapatlah beramas beramah mesra dengan owner, lagipun banyak benda nak kene tanya.. Especially minyak mana yang bagus/ yang murah / supermarket etc... Tips dah disediakan di entry yang lalu.


Selamat bangun awal sebab dapat tengok sunrise pada tingkap jee.. Jealous betul rumah sebegini..


Selang beberapa jam, tunggu kedai sewa kereta buka, kawan aku terus pergi dapatkan kereta.. Actually terpaksalah akur dengan nasib bila pada awalnya aku tempah Volkswagen Polo (compact car) tetiba yang dapat masa hari tu Audi A3 (Sedan). Pakai diesel pulak tuu.. Terasa macam naik ni kene masuk office pulak, walhal nak meredah jalan berliku-liku.. Nasib ko lah kereta..


Untuk memulakan roadtrip ni, korang kene awal-awal decide nak buat clockwise atau anti clockwise.. Aku buat anti clockwise sebab Keflavik ke Reykjavik (main city) pun dekat 40 minutes, sebab antara attraction dari Reykjavik adalah Golden cirle area yang terletak berdekatan dengan Keflavik.. Jadi tak payah lah aku berpatah balik ke Reykjavik.. Will save the city for the last.. Lagipun tak sabar nak tembak "aurora boreilis"

Dah nama pun Golden Circle, jadi kawasan ini lah yang akan penuh kebiasaanya dalam peak season, aku pun tak tahu kenapa September dah start low season.. Masa kat sana tengok cuaca cerah je~ sejuk sangat pun tak juga..

Di Golden circle ni lah terletak National Park Pingvellir, Geysir dan Gulfoss (merenjes air liuq nak sebutkan, akan ada lagi nama tempat yang lidah boleh tersepit kat gigi tau haha)

Kawasan Golden circle ni kira dah keluar dari bandar lah, tapi tak sejauh mana sangat lagi, still boleh balik ke Reykjavik dalam kurang 2 -3 jam perjalanan.. Sebab tuh tours ke sini sangat popular dari Reykjavik lagi-lagi kalau waktu siang yang panjang...

Aku start dengan National Park Pingvellir, di sinilah tamadun pertama di bina di Iceland setelah tanah ini di jumpai.. Ada tinggalan parlimen pertama di celahan batu bata kat sini kalau korang larat nak jalan satu kawasan ini.. Kawasan ni besar yang amat.. Kat sini juga ada earth plate ataupun rekahan yang dinamakan Silfra fissure.. Orang kata rekahan ini bertambah 2.5 cm dalam setiap tahun.. Bermakna bumi Iceland ini membesar 1cm setiap tahun.. macam tuuu2.. Kagum tak~ Owh lupa nak khabaq setiap tempat ini masuk percuma.. cuma basuh kaki jedan masuk~ hahaha



Tempat kedua yang aku cover seterusnya adalah Geysir.. Satu lagi fenomena unik di Iceland. The real Geysir ada di kawasan Golden circle ini.. Bila wap panas terkumpul dari dalam tanah, terhasilnya gelembung air yang besar dan pecah... Setiap fenomena ini tak berhenti, bakal meletus dalam 5-10 minut sekali.. Maka gigihkan lah diri dan perhatikan tanda-tanda letusan dia.. Selalunya time dah penat pusing-pusing kiri kanan barulah dia akan meletus.. geram pulakk...



Selang beberapa kilometer dari Geysir ini terletaknya Gulfoss. Orang Iceland kate "The Golden Waterfall". Di Zaman dulu kala di sinilah mereka janakan elektrik.. Waterfall ini berpunca dari pencairan Glacier berdekatan.. Kawasan ini terasa sejuk sedikit dari tempat lain.. Mengiggil jugak badan ye~ Jadi kalau ke sini turun kereta siap-siaplah pakai baju tebal.. Dari sini pun dah nampak glacier berdekatan tu..

Nampak tak tebalnya Glacier kat sini. Setinggi gunung~


Di sebelah petang, aku sempat singgah di pekan kecil berdekatan.. Walaupun tengok hari tetap tak gelap-gelap lagi terus aku teruskan perjalanan ke Reykjavik.. Sempat singgah di Islamic centre yang berperanan macam masjid.. Berkenalan dengan sedara se-Islam, terus tau mana nak makan dan kenal dengan komuniti di sini..


Malam tu memang Aurora tak nak keluar pun... Maka mereputlah aku didalam kereta di tepi jalan antara Reykjavik dan Selfoss..
~sedey~


Magnificent iceland : The scandiadventures Part 1

ter-update tanpa sengaja..Hehe
Harap-harap korang pun ter-baca tanpa sengaja pula yer~

Aku rasa cukuplah aku memerah kepala aku untuk menyambung sambungan trip ke Europe pada bulan 5 tempoh hari. Dah basi berair dah cerita tu, jadi secara rasminya aku menyambung kisah kali ke-2 ke Europe.

Alhamdulillah dapat rezeki sekali lagi merasa terbang ke Europe, kali ini dengan penerbangan Etihad Airways pula. Tiket seperti mana yang aku dah katakan memang murah~jadi dapat terbang ke London berbekalkan kurag RM2000 untuk pernerbangan pergi dan balik.

Initially tujuan utama ke London atas sebab "rasmi", tapi biasalah perangai yang sentiasa ambik kesempatan yang ada~ kita panjangkan kaki sehingga ke garisan artic sane. Terima kasih juga lah kepada rakan yang banyak bersabar menunggu aku habiskan urusan yang wajib dulu dan di ikuti yang harus..
Kaunter check in, Senai Airport

Pukul 4pm aku terbang dari Senai ke KLIA, dah lah sampai airport lambat, bila sampai tengok panjang pula barisan check in untuk drop baggage di kaunter MAS, dan semuanya warga Bangladesh yang nak balik kampung dengan TV, mesin basuh semua dia nak bawak.. Terpaksa pasrah sebab kali ni aku feeling keluar Malaysia untuk berbulan-bulan, bag 70L aku angkut yer~ Taubat dah lepas ni cari beg troli je~ hehe Tapi apa-apa pun sempat menaiki pesawat on-time. Lain macam pula flight MAS penuh dengan warga deorang ni.. krik krik krik

Sampai di terminal KLIA aku terlupa yang kertas booking tiket flight, hotel, bus semua tertinggal dalam kereta.. Damnn tapi mujur ada kawan kerja KLIA ni, sempat masuk office dia print segala booking.. Terus terkantoi dengan member yang aku cabut tak ajak dia. puihhhh

Musim jerebu masa ni.. dengan harapan balik dah reda~ hehe

Selesai urusan imigresen, damn baru terdetik hati nak check duit Pound dan Euro yang aku dah tukar aritu... sebab rasanya tertinggal.. Sekali memang betul pun tertinggal dalam laci meja~ rasa nak pengsan bila tengok rate tukaran dalam terminal satelit ni~ menggigil keluarkan duit nak tukar yang baru..

Khabarnya layanan Etihad Airways ni gempak sikit, jadi aku tak sabar nak terjah masuk ke dalam pesawat. Dari KLIA kami disambut dengan pesawat A330 dan dari Abu Dhabi merasa pula pesawat A380. Apa yang aku boleh simpulkan untuk perkakasan di Economy class di Etihad adalah lebih bagus berbanding Emirates.. Hidangan makanan dan minuman juga lebih kerap~ Harap ada lagi tiket murah untuk trip tahun depan pula.. Hehe

in flight amenities yang ada~ dari selimut siap bersarung, best ni nak rembat~ hehe
dan persiapan untuk tidur.berus gigi etc...

Di Abu Dhabi, aku menghabiskan dekat 2 jam untuk proses transit. Sempat ke Surau dan stretching our leg before another 6-7 hours journey to London. Abu Dhabi juga merupak salah sebuah kota di dalam negara Emirates Arab, tapi ia menempatkan penerbangan nasional Etihad sahaja, kalau korang transit menggunakan emirates, terpaksalah keluar airport ni menaiki bas ke Dubai.. Tapi suasana di Abu Dhabi terminal tak ubah macam zaman menaiki bas di puduraya sehari sebelum raya.. haha sangat padat dan sesak.. I think they should improve on transit terminal ni..

Di ruangan menunggu untuk boarding A380.. sesak gila-gila..
Setelah hari-hari di London aku dah "well spent"..Tawakal jelah setelah habis berusaha, alang-alang tu kita release tension dan radiation di garisan artic sane :-)

Sempat jadi personal shopper sekejap untuk baju2 baby.. almaklumlah tak makan ruang pun.. Ibarat sekotak boxer je~ hee


Bila nampak segala perkataan pun nak tulis Iceland, aku dah start excited dah.. 

Di sebelah petang dari London aku menempuh 3 jam penerbangan ke Kefavik, Iceland.. Rancangan asalnya kami nak je habiskan satu malam di dalam Keflavik airport ni, tapi bila di baca review ramai yang kene halau..dan tidur pun di atas lantai kosong sahaja..So aku telah pun dapatkan rumah airbnb berdekatan dengan terminal.. tapi tak perasan pula rupenya berdekatan dengan syarikat kereta sewa yang akan aku ambil keesokkan pagi nya..


sehening pagi dari rumah sewa airbnb ni~ sunrise dari ruang tamu jee~ 
Terus aku posing satu... haha
Terus aku rasa nak beli tanah kat Iceland~ hahaha 

Di Iceland matawang yang di gunakan adalah Krona, seperti kebanyakkan scandinavian country~ susah juga nak cari di Malaysia, jadi ak tukar dulu dlam bentuk Euro dan kemudian lupuskannya di Keflavik airport.. tak tahu lah murah ke mahal.. Pasrah je~ tapi tak jauh beza dengan nilai di dalam aplikasi currency Exchange.

Starting nak teksi pun dah 800 krona.. menangiskan duduk kat Iceland ni~ Terpaksa bayar dalam 2700krona untuk tambang teksi ke kediaman pertama aku.. sedu-sedu aku keluarkan duit tuh~ Nak sangatkan merasa kesejukan scandinavian,, Hangat je aku rasa kalau part keluaq duit ni.. Tapi selamat keesokkan harinya dah tak perlu naik teksi, hanya berjalan kaki je ke syarikat sewa tu.. Actually kalau hari siang ada je shuttle disediakan, cuma aku pun sampai dah malam.. mana ada orang nak layan dah..:

Mukadimah je ni.. Tak tahu nak tulis apa~ hehe