ADVERTISEMENT

Magnificent iceland : The scandiadventures Part 4

Pucat sekejap bila satu hari masuk bilik, switch ON suis PC tetiba belakang CPU keluar flash dan asap.. Apekahhh
Dengan gambar recent travel takde back-up... Siap moody satu hari kat tempat keje..
Jadi petang tadi pergi hantar, tengok-tengok main power supply dia rosak, selamat memory dan window (aku pakai window lagi tau~) still intact.. Fuhhhhh !!!
__________________________________________________________________________

Sambungan entry sebelum ini (klik sini)

Disebabkan malam di Vik dah dijanjikan awan yang tebal dan peratusan aktiviti aurora yang tipis berdasarkan dari weather forecast.. Jadi cepat-cepat je masing-masing tarik selimut..Disebabkan masih ada was-was tuh sekali sekala kalau terjaga aku je
nguk juga ke luar tingkap.. Kot-kot lah nampak aurora kan~ haha

Seperti biasa, shared bedroom :-) tapi spot kene tepi tingkap.. haha
Sehening pagi~ tetap aku rasa hostel ni sangat comel.. 
Aktiviti hari ke-3 dari Vik aku akan meneruskan perjalanan ke Hofn.. Sebuah pekan pelabuhan kecil.. Sepanjang perjalanan ke Hofn banyak juga spot view yang cantik yang tak seharusnya di lepaskan..

Sebaik check out seawal 9am dari Vik hostel, aku masih belum habis menerjah tarikan sekitar Vik ni.. Disebabkan semalamnya dah habiskan satu petang di padang pasir hitam Solheimasandur, jadi lebihan ittenary perlu di cover di pagi hari ini.

Tak jauh dari Solheimasandur, terletaknya Dyrholaey.. Kawasan tepi pantai tinggalan batuan gunung berapi.. Landscape di sini pun sangat awesome, dan bagi yang ade perasaan gayat jangan nak duduk ke tepi sangat.. Kawasan ni tanah tinggi ye.. Seram je kalo terpikir terjatuh bawah tuu.. Haha..


Lompat ala-sopan.. mengigil kot~ 

Selang beberapa lorong dari Dyrholaey, terletaknya black sand beach.. Black sand beach di Vik ni antara yang popular.. Selain kelainan pasir pantai yang unik, terdapat batu-batu yang tersusun kat sini.. Macam dalam cerita dilwale tuu.. Hehe

Facing the black sand beach, vik
Boleh feeling-feeling masuk gua~ 
Keunikan batu di sini.. 

Di pertengahan perjalanan antara Vik dan Hofn, terdapat rumput-rumput yang tumbuh di atas permukaan batu-batu.. Actually batu ni semua merupakan batu dari letusan gunung berapi, nutrien dalam tanah batu ini membuatkan rumput-rumput segar tumbuh di permukaannya.. Memang empuk kalau duduk atas rumput ni.. siap ada bounce lagi.. Orang Icelander kata ni la kawasan Elf tinggal.. hehe.. Nak lagi cantik, elakkan waktu matahari naik, sebab warna rumput tak nampak hijau sangat,, Kalau singgah waktu petang baru nampak cantik..

Glacier tepi jalan jee... 

Kawasan perhentian seterusnya adalah Vatnajokull National Park, tiada sebarang bayaran pun dikenakan untuk singgah di sini.. Cuma perlu sedekahkan tenaga untuk melalui trail yang ada.. Sekali sekala hiking ape ade kan.. Janji view cantik di sepanjang jalan.. diakhiri dengan penemuan air terjun.. Air terjun je manjang kat Iceland ni~ hehe

Let start tracking.. ala merentas desa konon2nye.
Kasut sebelah jatuh sungai.. Haha
Fish & Chip cost IKR 2700.. Sabor je la~
Hentian seterusnya adalah Jokulsarlon Glacier Lagoon.. Dari hasil pencairan Glacier, ice-ice kecil semua berkumpul disini, dan airnya terus mengalir ke pembukaan lautan.. Setiap minit akan kedengaran bunyi runtuhan ice.. Scary jugak bunyi nya.. macam gempa bumi pun ada.. Layan ambil gambar je kat sini.. ada boat kalau nak dibawa mengharungi kawasan ice ni, tapi tu kene bayar laa..


Di sini juga merupakan hotspot untuk aurora di waktu malam.. Sanggup aku datang dari Hofn ingatkan dapat tengok aurora sampai tertidur dalam kereta.. Last-last tak tahan terus balik hostel di Hofn dan tidur..

Ok tuhh jee~

10 comments:

Farikica said...

Ya... mmg cute hostel itu... mhlnya food di sana kan... very serene view... so picturesque...

Farikica said...

Ya... mmg cute hostel itu... mhlnya food di sana kan... very serene view... so picturesque...

shah_rule said...

so picturesquare ye... hahaha rase mcm kene landscape baru cantik ni..

MiaAngie said...

cissss jeles ok
lokasi MV Gerua
Pics cantik angat!!!

shah_rule said...

Mia: wahh fanatik dilwale ni.. Haha
Kat glacier lagoon die depend cahaya matahari.. Kalau dtg petang lain dh efek ice tu..

MiaAngie said...

Nt boleh ler buat N3 pasal bajet ke Iceland ni
Mana lah tau saya ada hajat nak gi...kena menabung dulu
hihihihi :-p

NEKCIK said...

Angan angan mat jenin nekcik masa blajar geography masa muda belia dulu...hu..hu
Hafal semua glacier fjord smua..

NEKCIK said...

Angan angan mat jenin nekcik masa blajar geography masa muda belia dulu...hu..hu
Hafal semua glacier fjord smua..

shah_rule said...

Mia: same la dulu pun ingat x tersampai hajat ni tapi bila dh budget betol2 akhirnya ade juga peluang..

nekcik: pelajar genius ni dulu bole hafal name pelik2 tu.. Den nak menyobut pun tak ghoti.. Haha

Asyraf_Crescent said...

Dilwaleeeeeeee...