ADVERTISEMENT

Morocco : Sahara trip day 1

Sahara trip aku bermula dari Marrakech, rata-rata kalau aku tanya harga melalui email ke setiap website yang mengusahakan sahara trip ini dia akan quotes dalam Eu180 smpai Eu240 pun ada.. Mampu??

Kalau nak ikutkan ada 2 sahara trip yang kebanyakkan orang pergi dari marrakech, kalau nak pergi dari Fes pun ada tapi aku tak sure la berapa. Sebab dekat Fes pun ada banyak agent yang buat sahara trip ini.. 

Zagora dessert antara yang paling singkat sekali, cuma mengambil masa 2H1M dengan harga semurah EU38. Tapi orang kata pasir di gurun Zagora ni tak sehalus di Merzogua. Di Merzogua pasir dia seakan oren dan merah bata. Bezanya Merzogua dessert ni sangat jauh tak cukup dengan 2H1M memang terpakasa mengambil masa 3H2M. 

Sahara trip ni cukuplah buat sekali seumur hidup, so aku memilih ke Merzogua tu.. Aku mendapatkan pertolongan dari rakan couchsurfing, dia la yang tolong book kan tiket. Kalau di Marrakech harga dia dalam 800 Dirham sahaja. Trip ni termasuk transportation (van dan unta), hotel, khemah, dinner and breakfast. Disebabkan kekangan masa maka dari Casablanca aku terus ke Marrakech dulu sebab ada member yang nak kene keluar awal dari Morroco, since nak juga pergi ke Merzogua jadi aku ke Marrakech dulu instead ke Rabat dan Fes dulu baru ke Marrakech.. 

Train selamat sampai di station Marrakech dekat jam 8 malam.. Bila sampai di Marrakech aku sangat terkejut seakan Marrakech macam lagi komersial dari Casablanca. Bandar sini agak terancang compare to Casablanca dan kebanyakkan taxi driver tak ubah macam pemandu taxi di KL.. Semua nak quotes harga tinggi melambung.. Disebabkan rakan CS aku tu dah advise price range 20-30 Dirham je untuk ke old medina akhirnya pemandu taxi setuju untuk menghantar kami.. Tak lah sejauh mana pun..

Aku menginap di Hotel Ichbilia dengan bilik share untuk 4 orang total berharga Euro 38. Aku ambik 2 malam.. tapi selang 2 malam baru check in sekali lagi. Dengan ini aku akan keluar esok pagi ke Sahara trip dan kembali semula selepas 2 malam. Jadi lebihan barang aku tinggalkan je kat hotel ini.. Bawa apa yang perlu untuk di pakai ke Sahara sana..

Hotel ini dekat dengan Djema Fna el Jama.. Bazar malam yang sangat besar di Marrakech. Aktiviti malam semua tertumpu di kawasan ini. Boleh bayangkan betapa bising nye waktu malam di sini. Disebabkan nak rush la malam tu rakan CS aku datang bawak tiket ke Sahara trip. Esok pagi pukul 7am terus ada orang pick up dari hotel. Sebab tu la aku beriya minta tolong rakan CS ini tolong book kan.. Nak book bila sampai ke Marrakech dah tak sempat. Malam tu sempat keluar makan.. dan akhirnya tidur~ penat kot..

Selamat pagi Marrakech

Pada keesokan pagi tepat jam 7am aku dah start membekukan diri di luar hotel. Almaklumlah kawasan depan hotel ini bukannya jalanraya, tapi dia nak juga suruh kami tunggu situ.. Kawan aku yang turut sama dari hotel ni pulak dah ingat kene scammer je dengan budak CS tu.. Lagipun aku tak berani juga nak bayar kat budak tu, dia kata payment buat pada driver yang jemput tuh.. Sempat camwhoring area hotel almaklumlah kat Marrakech ni pintu kedai semua cantik-cantik.. waktu kedai banyak tutup ini pegi lah bergambar, selang beberapa minit terus ada orang datang jemput.. So tak kene scam la maknanya..


Kenderaan yang kami naiki volkswagen mini bus dalam 17 seater, bermaknanya ada 17 orang yang bakal turut serta dan kami akan bersama-sama as a group untuk 3 hari 2 malam.. Yang naik sorang-sorang aku perhatikan semua kepala gila.. masing-masing mulut semua tak boleh senyap.. Jadi seronok juga la trip ini..

The Atlas mountain. 

Sahara dessert dipisahkan dari Marrakech oleh pergunungan Atlas iaitu banjaran tertinggi di Morroco. Waktu musim sejuk memang kawasan ini dilitupi salji.. Aku sampai pun still berbaki lagi salji tu.. Aku tak expect yang rupa-rupanya sebaik keluar dari Marrakech, kenderaan terus memacu naik sampai ke puncak tertinggi Atlas mountain ni..Patutlah berjam-jam nak sampai ke Sahara. Setiap 2 jam van akan berhenti untuk ke toilet ataupun snack time.. Kedai-kedai di setiap hentian ni semua mahal belaka.. baik korang top up snack awal2 dari Marrakech..
Tapi setiap perhentian tu view dia memang awesome. Siap turun main salji lagi.. Ekh trip Sahara ke trip Sapporo ni? Haha

Souvenir pun dijual di tepi-tepi jalan.
Agaknya dalam 5 jam setelah melepasi kawasan Atlas kami tiba di pekan Ouarzazate. Kami berhenti lunch di sini.. Untuk pengetahun trip ini tak cover untuk lunch, jadi duit banyak juga habis untuk lunch sebab kami hanya makan di tempat yang di bawa. Kalau di bandingkan harga kat sini 2 kali ganda dari Marrakech. Patutlah trip ini murah katanya..


Selepas makan kami di bawa ke Ait Ben Haddou, tarikan utama di Ouarzazate. Akan datang local guide yang akan menceritakan segalanya kat sini. Tips untuk local guide ini perlu di bayar dalam range 25-30 Dirham. Ada yang mintak seikhlas mungkin je~ so range camtu la orang cakap kebiasaannya.
Kawasan lapang tu di gunakan untuk mendirikan khemah-khemah ataupun mencipta suasana
pasar untuk process penggambaran..Katanya nak bina sampai 2-3bulan pastu dah habis filming scene 3-5 minute pastu robohkan balik.. haha asalkan feel tu ada katanya~

Besar juga kota Ait Ben Haddou ni yang diiktiraf UNESCO sebagai warisan dunia. Kota yang diwarisi dari abad ke 17 dan sekarang popular pula lagi bila kebanyakkan penggambaran movie di sini dari Gladiator, Prince of persia sehinggalah yang terbaru Game of Throne.

Terik jugak matahari kat sini sampai pakai magnified glass bole terbakar.. 

Dari Ouarzazate ini setelah merentasi beberapa pergunungan kami sampai di Gorges Du Dades. Di sini disediakan hotel untuk kami menginap. Makan malam termasuk dalam pakej di sediakan oleh pihak hotel. Dan malam tu memang setiap group kene duduk meja ikut group memasing.

To be continued...

7 comments:

Asyraf_Crescent said...

seronok???hah seronok???

Kembara Si Mama said...

Dalam kota ait ben hadou tu, ada orang tinggal tak, doc?.
Atau sekadar kota warisan?

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

Farikica said...

Ke morocco pulak doc...makan best eh...

shah_rule said...

kembara si mama: macam ade jugak orang tinggal lagi dalam kota tu. kebanyakkan nye yg berniaga sourvenier tuu.. tapi deorang kan nomad, suka pindah2.

Farikica: heh makan kebab macam nak termuntah dengan roti keras die.. tapi yang penting makan tanpa was was sebab islamic country. Hehe

Fieda H. said...

Salam, cpt la smbung cite sahara ni. xzabarrrr nk bce next.

NEKCIK said...

wah semakin jauh terbangnya sekarang ..tak main dah Air Asia ye doc..takpe..boleh jugak nekcik tumpang nengok gambo..Allahu Akbar..cantik cantik memukau