ADVERTISEMENT

Its Austria, No Kangaroo here (part 2)

Selamat belum masuk bulan December lagi aku dah start menaip entry baru.. Syukur ada peningkatan kononnya walaupun sebenarnya boleh tahan haruknya..

Sambungan dari entry sebelum ini <rujuk sini> selain dari menempah one day pass di Innsbruck dengan harga Eu39, aku menempah aktiviti paragliding. Pada mulanya aku Tanya host airbnb aku kat Innsbruck ni, reaksi dia agak menjengkelkan dan mostly semua benda pun dia tak tahu pasal tempat tinggal dia.. Aku pun start lah rasa macam tak best langsung tinggal dengan dia ni. Last-last aku online sahaja.. Korang boleh google je kalau korang kat sini.. Sebab pamphlet yang aku dapat semua pick up nak ambil dari Hotel, macam tempat tinggal persendirian especially macam Airbnb ni, korang kene jalan lah sikit tunggu kat Innsbruck Congress hall, berdekatan dengan station cable car.

Pagi tu aku jalan kaki sahaja, cuaca pun dah start sejuk time ni.. Tapi tak rasa lah bila berjalan tu, ada haba sikit kot terhasil.. haha

Sempat aku breakfast di Taman berdekatan.. cukuplah setakat coklat sumbat dalam croissant, pastu ngap.. feeling feeling makan roti gardenia Nutella versi eropah. Haha

Aku tunggu sampailah sebuah van, yang diluarnya terpampar gambar paragliding, aku pun terus lah pergi approach. Yes, aku tak ingat dah nama driver ni.. Katanya dia memang tak ada kedai pun. Semua daripada internet dan dalam van dia semua accessory lengkap. Memang macam tu cara deorang deal activity ni. Dan harga yang dia tawarkan kat aku pun murah lagi berbanding yang ada dalam website lain.. Activity ni termasuk beli memory card untuk gambar dari camera dia semua berharga Eu95. Nangis kalau convert, tapi aku sendiri tak pernah try activity ni. Worth for the first try.

Langit biru, persekitaran menghijau..

Harga termasuk pengangkutan ke Stubai Valley. Jauh juga dekat 30 minute melalui highway yang katanya menuju ke Venice. Siap ada jambatan tinggi yang orang buat bungy jumping kat sini.. dan Stubai valley ni tersangat lah cantik. dekorasi dan latar belakang Nampak macam dekat Switzerland pula.
Dari atas ini setelah di briefing pasal movement.. Berlari lah untuk terbang hokey.

Memang overall puas hati, siap dia ajak buat stunt lagi kat atas udara tu.. Pada mula lepas ko lari kat tebing tu dan terbang ko rase awesome, tapi bila dah tergantung kat tengah-tengah tu terus senyap-senyap ko baca ayat kursi. hahaha
reka bentuk rumah memang sebijik kat Swiss.. Cuma rasa kawasan ni lebih murah.

Enjoy the bird eye view..

Yang paling best selepas habis turun ke bawah dan bersiap-siap, dia hantarkan aku ke Bergisel Ski Jump Stadium. Jadi jimat masa sikit untuk aku jelajah bandar Innsbruck ni. Kat sini lah kalau tiap-tiap winter dia buat Ski Jump competition. Naik atas tuh enjoy the panorama.. hmm tuh je la kot yang aku suka. Jadi dari sini aku mulakan penggunaan Innsbruck card, asalkan dapat guna lebih dari harga yang di bayar, overall puas lah hati.. Antara yang sempat aku jelajah dalam satu hari tu..

Bergisel Ski Jump Stadium
€ 9,50
Tirol Panorama and Imperial Infantry Museum€ 11
( museum ini bersebelahan je dengan Bergisel Ski Jump stadium.. Masuk jalan sikit dan keluar.. haha)


Aku menaiki tram dan terus menghala ke central station.. Dari sini aku singgah tapau kebab nasi di salah sebuat kedai makanan Turkey.. kenyang juga la kebab dengan nasi dengan harga E4.50.


Korang boleh check timetable siap-siap untuk shuttle bus ke Swarovski Crystal Worlds. Shuttle dia tersedia mengikut jadual di hadapan central station.

Swarovski Shuttlebus€ 9,50
Swarovski Crystal Worlds 
€ 19

Patut bawak karung, boleh kikis diamond atas tuh.. Haha

Selepas tu bas dari Swarovski crystal world ni boleh turunkan penumpang di Innsbruck Congress hall.. dari sini dah boleh jalan kaki ke cable car station ke Nordkettenbahnen.

Innsbrucker Nordkettenbahnen cable cars
€ 32

Cable car station berhadapan Innsbruck Congress Hall.
First Cable car interchange. Dari sini dah ramai dah yang jalan kaki ikut thrill dan berbasikal.
Persekitaran sini banyak kedai minum.. Hmm rasa macam Murren kat Swiss.
The second stop, tak ingat dah station apa, dari sini aku Nampak ada kerusi hijau kat atas gunung ni, jadi aku ke sana.. Kebetulan sorang pun taknak naik, Ayuh photoshoot. Hehe
Bila awan lalu terus gelap.. hehe tapi pemandangan sini dah cukup cantik.
Kali ini aku sambung ke station terakhir di Hafelekar station. Dari sini kene jalan ke puncak, tapi aku malas.

Ada tiga paras cable car ni. Antara tarikan utama pelancong ke Innsbruck especialy musim winter sebab ada ski resort. Time takde salji ramai yang jalan sama ada mendaki atau menurun antara station-station cable car, kesemuanya ada tiga level. Yang paling extreme pakai bicycle.

Di pertengahan station ini juga terletaknya Alpine Zoo, masuk percuma dengan Innsbruck pass. Boleh je guna lebih berganda-ganda dari harga card yang berharga Eu39.

Selain tu banyak lagi benda yang dia cover macam sightseeing bus, entrance to all museum dan bermacam lagi. So sangat berbaloi.

Walaupun time summer kebiasaanya siang dia panjang, tapi di sebabkan lokasi di celah gunung, maka cepat lah hilang cahaya mentari.. Time macam ni belum maghrib lagi pun kalau ikut apps. Awas.

Malam tu puas lah aku rehat dalam bilik dan senyap-senyap keluar dari rumah seawal 5am sebab nak kejar train ke Hallstat pula.

Till then.

1 comment:

Pak Henra said...

ASSALAMU'ALAIKUM.WR.WB.
ALHAMDULILLAH..!!
saya bersyukur kpd Allah SWT.
atas keberhasilan PENARIKAN UANG
GHAIB.setelah melalui proses panjang &
sangat sangat beresiko,dgn izin Allah
alhamdulillah uang ghaib akhirnya berhsil
kami keluarkan dgn jumlah yg luar biasa.
UANG GHAIB INI PENAWARAN TERBARU DARI KAMI.
setelah uang balik (UB) sudah terbukti keberhasilanya,
dan sehubungan banyaknya orang yang menginginkan hal ini
( UANG GHAIB ), kami sanggup memproses penarikan UANG GHAIB,
dngan catatan:
1.masalah utang piutang (JUMLAH BESAR)
2.tidak untuk memperkaya diri
3.sanggup menyiapkan satu ekor sapi jantan,(sebagai pengganti tumbal)
--------------------------------------------------
bagi anda yang BENAR-BENAR SERIUS dalam hal ini.....
silahkan menghubungi PAK SUGENG di NO TPL 082-315-999=679
ATAU KLIK

http://www.pesugihan47.com/



atau pegeng togel 2d 3d 4d 5d 6d di jaming 100@ tembus